Cât ulei se pune la maioneză. Multe gospodine greșesc, de asta se taie

Cazacu Alexandru 14.12.2022, 16:57
Cât ulei se pune la maioneză. Multe gospodine greșesc, de asta se taie

Fără doar și poate, maioneza este unul dintre cele mai consumate sosuri din lume. Pe lângă faptul că poate fi folosită la fel și fel de salate și sandvișuri, maioneza nu lipsește nici din unele preparate tradiționale românești. Dar cât ulei se pune la maioneză și cum se prepară aceasta ca sa iasă pufoasă și gustoasă? Ei bine, răspunsul la aceste întrebări îl veți afla citind rândurile care urmează.

Trucuri utile pentru o maioneză delicioasă

Printre preparatele tradiționale nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor se numără și salata de boeuf. După cum bine știm, unul dintre cele mai importante ingrediente ale acestuia preparat este maioneza. Pentru gospodinele iscusite în ale gătitului, prepararea acestui sos este floare la ureche.

Cu toate acestea, maioneza poate da bătăi mari de cap celor care nu se prea pricep la gătit, mai ales dacă nu știi câteva trucuri esențiale. Specialiștii în arta culinară susțin că maioneza perfectă trebuie să conțină neapărat ouă și o anumită cantitate de ulei. În acest context, noi îți vom spune în continuare cât ulei trebuie să pui la maioneză, dar și cum se prepară acest sos delicios.

Cât ulei se pune la maioneză – Rețeta clasică

De menționat este faptul că, cantitatea de ulei încorporată în maioneză poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de numărul de gălbenușuri și de cantitatea de maioneză pe care dorim să o preparăm.

Există foarte multe rețete de maioneză, iar fiecare gospodină pune ulei cât consideră că este necesar. De obicei, pentru fiecare gălbenuș folosit se pun aproximativ 100 ml de ulei. Acum că am stabilit toate aceste aspecte, haideți să vedem cum se prepară maioneza.

Cum se prepară maioneza clasică

Pentru rețeta clasică de maioneză vom folosi 2 gălbenușuri crude, 2 gălbenușuri fierte, 400 ml de ulei de floarea soarelui, puțină zeamă de lămâie, o lingură de muștar și un praf de sare.

Pentru început, luăm 2 ouă și le punem într-un ibric cu apă rece. Aprindem focul și le lăsăm să fiarbă aproximativ 7  minute de când au dat în clocot. După ce ouăle au fiert, aruncăm apa clocotită și turnăm deasupra acestora apă rece. După ce s-au răcit complet, curățăm ouăle fierte și dăm deoparte albușurile.

Cât ulei se pune la maioneză
Cât ulei se pune la maioneză. Trucuri pentru un sos delicios

Într-un bol înalt punem gălbenușurile crude, gălbenușurile fierte și sfărâmate, 1 lingură de muștar și un praf de sare. Acum, cu ajutorul unui mixer amestecăm bine toate ingredientele. După ce am obținut o pastă omogenă, continuăm să mixăm, adăugând treptat uleiul în fir subțire.

O să observați că maioneza începe să se lege. Când terminăm de încorporat tot uleiul, iar maioneza este bine legată și fermă, adăugăm zeamă de lămâie (după gust) și amestecăm ușor. După adăugarea acesteia, maioneza se va mai subția puțin și va deveni mai albă. Gustăm de sare și piper, iar daca mai este nevoie mai putem adăuga.

Ce trebuie să faci pentru ca maioneza să nu se taie

Iată că am aflat nu numai cât ulei se pune la maioneză, dar și cum se prepară unul dintre cele mai comune și mai apreciate sosuri. În rândurile următoare, vei găsi și o serie de sfaturi utile pentru prepararea maionezei.

În primul rând, dacă nu vrei ca maioneza să se taie, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Tocmai de aceea, este recomandat să le scoatem din frigider cu cel puțin 60 de minute înainte de a ne apuca de treabă.

Înainte de a începe să batem maioneza, este indicat să așezăm bolul pe un prosop de hârtie umed, pentru că astfel nu va aluneca pe masă. La prepararea maionezei se amestecă energic, însă doar într-un singur sens.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...