Cât de gravă va fi recesiunea din Europa? „S-ar putea să ne îndreptăm spre una dintre cele mai dificile ierni din ultimele generații”

Andrei Dumitrescu 30.09.2022, 10:36
Cât de gravă va fi recesiunea din Europa? „S-ar putea să ne îndreptăm spre una dintre cele mai dificile ierni din ultimele generații”

În timp ce amenință cu pene de curent și inflația cronicizată limitează consumul, Europa se îndreaptă spre recesiune.

O statistică semnificativă publicată joi a arătat că încrederea consumatorilor și a întreprinderilor din UE și din zona euro a scăzut semnificativ în septembrie, acesta fiind al nouălea indiciu al înrăutățirii situației comunității.

Studiul realizat pe 5.000 de firme din zona euro a indicat o recesiune și cea mai proastă performanță economică din 2013 încoace.

În urma publicării studiului PMI, analistul Commerzbank, Christoph Weil, a declarat: „Se adună dovezi pentru o recesiune”.

Pe lângă impactul pe care creșterea costurilor îl are asupra cheltuielilor și a producției, „întreprinderile devin mai prudente din cauza incertitudinii privind aprovizionarea viitoare cu gaze, ceea ce justifică reducerea investițiilor”.

Recesiune tehnică

Banca Centrală Europeană (BCE) se așteaptă acum la o recesiune tehnică în această iarnă, definită ca două trimestre consecutive de creștere negativă.

Inflația continuă să crească, ajungând la două cifre în Germania pentru prima dată de la aderarea la zona euro.

Creșterea prețurilor a determinat BCE să majoreze deja ratele cu 125 de puncte de bază și promite mai mult în lunile următoare.

„Suntem conștienți de faptul că acele decizii pe care le luăm cu privire la ratele dobânzilor pentru a combate inflația au un impact asupra celor care se împrumută și asupra celor care acordă împrumuturi”, a declarat luni președintele BCE, Christine Lagarde, adăugând: „Da, vor exista consecințe de diferite tipuri, dar scopul este stabilitatea prețurilor”.

Acest lucru, la rândul său, ridică temeri că restrângerea masei monetare ar putea precipita o recesiune.

„BCE crede practic că normalizează politica, dar în circumstanțele actuale, de fapt, amplifică o recesiune”, a declarat Alex Brazier, director adjunct la BlackRock Investment Institute.

Toate aceste greutăți economice vor alimenta tensiunile politice și opoziția față de sancțiunile împotriva Rusiei, speriindu-i pe politicieni că urmează luni dificile.

„S-ar putea să ne îndreptăm spre una dintre cele mai dificile ierni din ultimele generații”, a declarat săptămâna trecută comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Săptămâna aceasta, economistul-șef al BC, Philip Lane, a recunoscut că zona euro se află în pragul unei recesiuni.

În ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului viitor se așteaptă să asistăm la o creștere stagnantă, potrivit proiecțiilor oficiale, care au fost, în mod istoric, mai optimiste decât majoritatea echivalentelor din sectorul privat.

Bundesbank din Germania a declarat că „există din ce în ce mai multe dovezi ale unei recesiuni în economia germană, în sensul unei scăderi clare, generalizate și persistente a activității economice” de la estimările BCE.

Institutul Ifo, cu sediul la Munchen, preconizează acum o recesiune de iarnă pentru Germania, cu o scădere a producției de 0,3% anul viitor, în timp ce Deutsche Bank se așteaptă la o scădere masivă de 3-4%.

O retrogradare notabilă a proiecțiilor de creștere pentru Germania, cea mai mare economie din zona euro, ar putea duce cu ușurință balanța pentru întreaga regiune spre recesiune.

„O recesiune în toată regula”

Acesta este acum scenariul de bază pentru majoritatea economiștilor. Un sondaj recent al Bloomberg a arătat că probabilitatea a două trimestre consecutive de contracție este de 80% în următorul an, față de 60% într-un sondaj anterior.

„După ce a înregistrat o creștere robustă până în al doilea trimestru, pe măsură ce economiile au ieșit în sfârșit din restricțiile COVID, regiunea se adâncește acum într-o criză energetică”, a declarat Christian Keller, economist la Barclays. „Ne așteptăm la mai multe trimestre de contracție a producției, combinate cu o inflație globală încăpățânat de ridicată.”

Întrebarea este cât de gravă va fi această recesiune. Lane și alți oficiali ai BCE, inclusiv șeful Bundesbank, Joachim Nagel, au declarat că orice recesiune va fi probabil ușoară. Previziunile private sunt mai pesimiste.

Miercuri, economiștii de la Deutsche Bank au declarat că previziunile lor privind o „recesiune ușoară” în Europa nu mai sunt valabile, deoarece criza energetică s-a agravat. Aceasta a redus prognoza la -2,2%, de la 0,3% anterior.

Barclays se așteaptă ca zona euro să se contracte cu 1,1 la sută anul viitor.

Blackrock Investment Institute prevede o contracție a producției de 1,1 la sută în 2023, echivalentul unei scăderi de 2 puncte procentuale de la vârf la bază.

„Deci nu este deloc o minirecesiune, ci o recesiune în toată regula”, a declarat Alex Brazier, director adjunct la BlackRock Investment Institute.

BCE trebuie să înăsprească politica monetară

Spre deosebire de episoadele anterioare de recesiune, BCE nu poate contribui la atenuarea impactului contracției economice. Dimpotrivă, pentru a combate inflația galopantă, trebuie să înăsprească politica monetară.

La începutul acestei săptămâni, președintele BCE, Christine Lagarde, a evocat pentru prima dată posibilitatea ca factorii de decizie să fie nevoiți să ridice ratele dobânzilor cheie atât de mult încât să încetinească în mod activ creșterea economică deja slabă.

Nu există semne că presiunile asupra prețurilor se vor atenua prea curând. Sondajul PMI a arătat că o creștere bruscă a costurilor energiei a reaprins presiunile inflaționiste și, prin urmare, „provocarea cu care se confruntă factorii de decizie politică de a domoli inflația, evitând în același timp o aterizare dură a economiei, devine din ce în ce mai dificilă”, a declarat Williamson de la S&P.

„BCE se confruntă aici cu un compromis foarte brutal între o inflație de bază persistentă, și generarea unei recesiuni. Și nu cred că au recunoscut încă amploarea acestui compromis”, a spus Brazier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...