Temerile privind recesiunea trimit bursa la minimul anului 2020. Dolarul atinge un nou maxim istoric

Andrei Dumitrescu 28.09.2022, 14:27
Temerile privind recesiunea trimit bursa la minimul anului 2020. Dolarul atinge un nou maxim istoric

Acțiunile mondiale s-au scufundat miercuri la minimul ultimilor doi ani, în condițiile în care creșterea costurilor de împrumut și agravarea crizei energetice au intensificat temerile că lumea ar putea intra în recesiune, ceea ce a determinat investitorii să se îndrepte spre dolarul, un refugiu sigur.

Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe 10 ani a depășit 4,0% pentru prima dată din 2010 încoace, piețele mizând pe faptul că Rezerva Federală ar putea fi nevoită să ducă ratele dobânzilor peste 4,5% în cruciada sa împotriva inflației.

FMI critică noua strategie economică

Lira sterlină a fost din nou sub tirul focului din cauza unei noi creșteri a randamentelor obligațiunilor britanice, care au dus costurile de împrumut ale guvernului peste cele ale țărilor cu datorii mai mari, cum ar fi Grecia sau Italia.

Fondul Monetar Internațional (FMI) și agenția de rating Moody’s au criticat noua strategie economică a Marii Britanii, anunțată vineri, care a provocat o prăbușire a valorii activelor britanice. Investitorii s-au pregătit pentru noi ravagii pe piețele de obligațiuni, care au forțat deja Banca Angliei să promită măsuri „semnificative”.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în ultima săptămână și au declarat că vor face tot ce este necesar pentru a lupta împotriva inflației în creștere, mai ales că iarna din emisfera nordică riscă să exacerbeze criza globală de energie.

Inflația a surprins peste tot, iar forța dolarului american devine o bătaie de cap pentru băncile centrale globale”, a declarat Ugo Lancioni, șeful departamentului de valută globală de la Neuberger Berman.

Dominația dolarului din acest an a agravat problema, adăugând miliarde la facturile de import de alimente și energie pentru toată lumea, mai puțin pentru Statele Unite.

„Șocul aprovizionării cu energie a provocat o criză a termenilor de schimb pentru toate țările importatoare de energie. Dolarul american intră probabil într-o fază de depășire determinată de aversiunea față de risc, de creșterea globală mai mică și de ratele reale mai mari din SUA”, a spus el.

Indicele MSCI All-World a scăzut cu 0,7%, coborând pentru a șaptea zi consecutivă, pentru a atinge cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Acesta se îndreaptă spre o scădere de 9% în septembrie – cel mai mare declin lunar de la scăderea de 13% din martie 2020.

În Europa, indicele STOXX 600 a pierdut 1,8%, fiecare sector, cu excepția celui de sănătate – adesea văzut de investitori ca un port în furtună – fiind pe roșu. În întreaga regiune, indicele DAX , sensibil la exporturi, a scăzut cu 2,1%, atingând cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020, în timp ce FTSE 100 a scăzut cu aproape 2%, iar FTSE 250, axat pe piața internă, a pierdut aproape 3%.

Titlurile de stat, sub presiune

Wall Street părea pregătită pentru o deschidere slabă, întrucât contractele futures S&P 500 au scăzut cu 1,1%, în timp ce contractele futures Nasdaq au pierdut 1,5%.

Titlurile de stat europene au fost din nou sub presiune, în condițiile în care criza energetică din regiune s-a intensificat în urma unei serii de incidente care au provocat scurgeri pe gazoductul Nord Stream.

Alimentul din România care ajunge la bursă în Chicago. Americanii se vor bate pe el

Randamentul obligațiunilor guvernamentale germane pe 10 ani a crescut cu 5 puncte de bază, până la 2,3%, după ce a atins un maxim al ultimilor aproape 11 ani, de 2,309%.

„Randamentele suverane europene au urcat la maximele ultimilor mai mulți ani, pe fondul îngrijorărilor legate de elaborarea politicilor din Marea Britanie și a unei schimbări spre dreapta a politicii italiene, pe fondul unei inflații încă ridicate”, au scris analiștii de la JPMorgan într-o notă.

Prețurile europene de referință la gazele naturale sunt acum cu 150% mai mari decât erau în această perioadă a anului trecut.

În centrul celei mai recente vânzări de pe piețele globale s-a aflat așa-numitul „mini-buget” al guvernului britanic de săptămâna trecută, care a anunțat o serie de reduceri de impozite și puține detalii cu privire la modul în care acestea vor fi finanțate.

„Asta sugerează incompetență”

Ca urmare, prețurile la titlurile de stat s-au prăbușit, iar lira sterlină a atins minime record.

Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, a declarat că planul guvernului de a vinde alte miliarde de dolari din datoria britanică pentru a finanța reducerile de taxe a fost cireașa de pe tort.

„Vânzările de panică pe care le vedeți acum și care duc la prăbușirea obligațiunilor, a monedei și a activelor financiare din Marea Britanie se datorează recunoașterii faptului că oferta mare de datorie care va trebui vândută de către guvern este mult prea mare pentru cerere”, a scris Dalio pe Twitter marți.

„Asta îi face pe oameni să vrea să iasă din datorie și din monedă. Nu pot să înțeleg cum de cei care au fost în spatele acestei mișcări nu au înțeles asta. Asta sugerează incompetență. Din punct de vedere mecanic, guvernul britanic funcționează ca guvernul unei țări emergente”, a spus el.

Lira sterlină a scăzut cu 0,6%, la 1,0675 dolari, încă peste minimul record de luni de 1,0327 dolari, dar se pregătește pentru cea mai mare scădere lunară de la votul pentru Brexit din iunie 2016.

Dolarul, care reprezintă un refugiu sigur, a fost unul dintre principalii beneficiari ai prăbușirii lirei sterline, urcând la un nou maxim al ultimilor 20 de ani.

Euro a scăzut pentru a șasea zi consecutivă, coborând cu 0,4% la 0,95505 dolari, la mică distanță de minimul ultimilor 20 de ani de săptămâna trecută, de 0,9528 dolari.

Prețul petrolului a coborât la cel mai scăzut nivel de la începutul anului, afectat de îngrijorarea privind cererea în cazul încetinirii economiei mondiale, deși reducerile de producție din SUA cauzate de uraganul Ian au contribuit la oprirea alunecării.

Brent a scăzut cu 0,3%, la 86,02 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a coborât cu 0,5%, la 78,17 dolari pe baril.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...