Cât de des merg, de fapt, românii la biserică. Cifrele sunt cu adevărat surprinzătoare

Cristian Cojocaru 16.12.2020, 17:09
Cât de des merg, de fapt, românii la biserică. Cifrele sunt cu adevărat surprinzătoare

După afirmațiile majorității românilor, suntem un popor religios care privește Biserica dreptul unul din cele mai importante lucruri din viața fiecăruia. De la a zice până la a face însă este distanță lungă, așadar, cât de des merg, de fapt, românii la biserică? Cifrele statisticilor sunt surprinzătoare.

Studiile arată cât de des merg românii la biserică

Mai mult de 90% dintre români se consideră persoane religioase și credincioase. Teoretic, ne-am aștepta așadar ca un număr extrem de mare de oameni să ia, practic, cu asalt . Practic, lucrul este infirmat de către statisticile unui studiu sociologic. Așadar, românii recunosc că traversează pragul lăcașurilor de cult o dată pe săptămână sau chiar ocazional, doar la sărbătorile mari.

Potrivit cercetării realizate de către Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, împreună cu Secretariatul de State pentru Culte și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, se arată că 90,4% dintre români consideră că existența Divinității este reală. Din acest procent, 63,8% sunt ferm convinși răspunzând cu ”sigur că da”, în timp ce 26,6% au răspuns cu o idee mai ezitantă ”mai degrabă da”.

Indiferent de apartenența religioasă a românilor, 90,2% au afirmat că ei cred în existența lui Dumnezeu. Eschiva de a răspunde la întrebare a fost întâlnită în cazul a 5,7% dintre respondenți menționând că ”nu se poate răspunde așa de simplu la întrebare”, iar 68,2% au spus că se roagă zilnic.

18% dintre români aleg să ajungă la biserică doar la sărbătorile mari
18% dintre români aleg să ajungă la biserică doar la sărbătorile mari – FOTO: doxologia.ro

Cum arată cifrele la polul opus

Cifrele celor care consideră că nu simt o legătură dumnezeiască arată că 6% dintre participanții la studiu au ales ”mai degrabă nu”, iar 3,6% sunt ferm convinși că nu, opțiunea aleasă fiind ”sigur nu”.Dintre aceștia, 77,1 sunt indiferenți față de religie, în timp ce 15,6% se arată chiar a fi împotriva acestia. Deși românii își declară cu tărie credința, aceștia merg în proporție de 36,1% la biserică săptămânal, în timp ce 21,7% merg ocazional, la anumite sărbători sau evenimente în familie. 18% aleg să ajungă la biserică doar la sărbătorile mari, iar 17,2% doar o dată pe lună.

Educația religioasă este privită cu ochi buni de către 72,8% dintre români care cred că este necesară, 22,3% sunt de părere că părinții decid cu privire la acest subiect, iar 4,8% consideră ca nu ar trebui să existe educația religioasă în școli. Sondajul de opinie a fost realizat în mod telefonic în perioada 30 noimebrie – 7 decembrie, pe un eșantion de 1.000 de persoane și are un titlu reprezentativ la nivel național. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3% la un grad de încredere de 95%. Datele au fost validate de către Institutul Național de Statistică, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe