Cât costă un ou cu 8 săptămâni înainte de Paște. Gospodinele vor scoate mai mulți bani din buzunar

Anca Manolica 22.02.2023, 10:01
Cât costă un ou cu 8 săptămâni înainte de Paște. Gospodinele vor scoate mai mulți bani din buzunar

Ouăle sunt unul dintre cele mai consumate alimente de la noi din țară. Cu atât mai mult în preajma sărbătorilor, când gospodinele se întrec în cele mai gustoase preparate din care acestea nu pot lipsi. Din păcate, însă, prețul lor a crescut exponențial în ultimul an. Iată cât vor plăti gospodinele pentru ouăle necesare de Paște.

Ouăle au ajuns la prețuri record

Conform unui raport al Comisiei Europene, țara noastră a înregistrat cea mai accelerată creștere a prețurilor la ouă din Uniunea Europeană. Datele oficiale arată că acest aliment de bază s-a aflat în topul scumpirilor din România în fiecare lună a ultimului an.

Astfel, prețul a început să urce abrupt de la începutul lui 2022 și nu s-a mai oprit de atunci. Creșterea s-a accentuat, însă, începând din octombrie, atingând un record în decembrie, dar vestea și mai proastă este că majorarea de preț este mult mai mare decât în alte țări. Așadar, conform INS, ouăle sunt, în medie, cu 35% mai scumpe decât erau în urmă cu un an de zile.

Cum va scumpi gripa aviară masa de Paște

Procentul de 35% este o medie la nivel național, pentru că, în realitate, costurile sunt mult mai mari față de anul precedent în unele cazuri. Iar viitorul nu arată deloc bune din cauza gripei aviare. Virusul pune în pericol aprovizionarea cu ouă și carne în întreaga lume.

Cazuri de gripă aviară în câteva județe din țară
Cazuri de gripă aviară în câteva județe din țară

Luna trecută, s-a identificat un focar de gripă aviară în județul Brașov, în continuare existând cazuri confirmate în județele Neamț, Suceava și Bacău. Așadar, nu este de mirare că prețul ouălor a crescut semnificativ în ultima perioadă.

Acum, în piețe sau magazine o cutie cu 10 bucăți ajunge să coste aproximativ 13 lei. Iar prețul ar putea crește și mai mult în următoarele luni, spun fermierii, care se văd nevoiți să ia mai multe măsuri de protecție.

„Posibil sa mai avem undeva la 15-20% scumpiri. Pe zi ce trece se scumpește carnea, se scumpesc ouăle”, a spus un fermier pentru Realitatea Plus.

Și specialiștii din industria alimentară spun că sunt șanse mari ca un nou val de scumpiri să lovească înainte de Paște, în timp ce inspectorii sanitari verifică foarte atent importurile din acest sector.

Citește și: Ce reprezintă codul de pe ouăle din comerţ. Aşa îţi dai seama ce mănânci, de fapt

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...