SPECIAL

Cât costă o zi la Terapie Intensivă pentru un bolnav de COVID. Medic: Facturile ajung la zeci de mii de euro. SPECIAL

Adriana Olaru 04.09.2021, 13:45
Cât costă o zi la Terapie Intensivă pentru un bolnav de COVID. Medic: Facturile ajung la zeci de mii de euro. SPECIAL

Valul patru al pandemiei pune o presiune uriașă pe spitalele din țara noastră, iar secțiile de Terapie Intensivă abia mai fac față în ceea ce-i privește pe cei infectați cu noua variantă Delta a coronavirusului. Cei care ajung la ATI necesită o îngrijire specială și, respectiv, costurile pentru tratamentul lor sunt mult mai mare comparativ cu ce se întâmplă într-o secție normală destinată tratamentului COVID.

Beatrice Mahler, despre motivul pentru care tot mai mulți pacienți ajung la spital cu forme medii și grave de COVID-19

Spre deosebire de valurile precedente provocate de sars-cov-2, de această dată sunt tot mai mulți pacienți care ajung la spital cu forme medii și grave de COVID-19. Explicația vine de la medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.

”La noi secția de Terapie COVID este plină de o săptămână, în secția de COVID mai erau doar două locuri libere, însă funcționăm la cea mai mică capacitate în ceea ce privește paturile COVID. Capacitatea maximă de internări probabil va fi atinsă curând.

Ce este îngrijorător este momentul extrem de tardiv când pacienții ajung la spital după câteva zile de evoluție, cu forme severe de insuficiență respiratorie, din frică amână momentul venirii la spital, iar acest lucru nu ajută deloc în evoluția bolii, dimpotrivă”, explică, pentru Impact.ro, Beatrice Mahler.

Cat costa o zi la Terapie Intensiva pentru un bolnav de COVID. Medic Facturile ajung la zeci de mii de euro. SPECIAL
Un pacient ingrijit de un cadru medical

Cât costă o zi la Terapie Intensivă

Numărul românilor care se infectează cu SARS-CoV-2 și dezvoltă o formă severă este în creștere și în doar câteva săptămâni am ajuns să înregistrăm cifre îngrijorătoare în spitalele din țară.

În acest moment, secțiile de Terapie Intensivă sunt neîncăpătoare în multe spitale din țară și oficialii se pregătesc pentru suplimentarea numărului de paturi. Dacă la începutul lunii iulie erau la ATI 65 de oameni în toate spitalele din țară, astăzi oficialii ne anunță că ne apropiem de 400 de cazuri.

”Îngrijirea zilnică a unui pacient dintr-o secție de Terapie Intensivă este diferită și cea mai ieftină este 500 de euro, iar cea mai scumpă poate ajunge până la 2.000 de euro în funcție de complexitatea afecțiunii, de gravitatea acesteia și de suportul funcțiilor vitale.

Cu cât sunt mai multe funcții vitale susținute de aparate, cu atât costurile sunt mai mari. Dincolo de costurile efective din decont, mai sunt și costurile aparatelor care sunt în secțiile de ATI și care nu sunt, evident, incluse în decont”, a explicat, pentru Impact.ro, medicul specialist ATI, Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală.

La un calcul simplu vedem că tratamentul unui pacient infectat cu sars-cov-2 dintr-o secție de Terapie Intensivă ajunge să fie, după câteva săptămâni de spitalizare, zeci de mii de euro.

De asemenea, explică specialiștii, munca unui cadru medical este foarte complicată. Pe lângă verificarea constantă a funcțiilor, administrarea și ajustarea dozelor de medicamente, unii specialiști intră și fac gimnastică medicală cu pacienții, pentru a le menține musculatura activă. Asta în contextul în care pacienții sunt sedați și intubați și nu se pot mișca.

Câte paturi de ATI are România

Marea problemă din spitale este reprezentantă de numărul paturile de ATI ocupate de bolnavi. Pe lângă cei infectați cu sars-cov-2 mai sunt și alte afecțiuni care au nevoie de locuri disponibile în secțiile de Terapie Intensivă. Din acest motiv, oficialii iau măsuri și încearcă să suplimenteze și să împartă numărul de paturi astfel încât să nu fie puși în fața unor situații de criză.

În acest moment, la nivel național, sunt active 796 de paturi de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID, însă numărul acestora poate fi suplimentat până la 1.800 în funcție de numărul de cazuri, au explicat, pentru Impact.ro, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe