Cât costă motorina și benzina în Bulgaria, Grecia sau Turcia. Unde este mai ieftin să alimentezi în vacanță

Emanuela Pană 08.07.2022, 10:21

Cât costă motorina și benzina în Bulgaria, Grecia sau Turcia, unde e mai avantajos să faci plinul. Dacă ți-ai planificat să mergi în vacanță cu mașina, trebuie să știi că bugetul alocat anii trecuți sau calculat în urmă cu câteva luni nu se mai potrivește cu cel de acum dintr-un simplu considerent: prețurile la carburant au avut o evoluție accelerată în ultimul timp. Prețul la benzină și motorină variază de la o țară la alta, existând țări unde carburantul este mai scump decât în România, dar și țări unde este mai ieftin. Află în continuare unde este mai avantajoasă achiziționarea de combustibil.

Cât costă motorina și benzina în Bulgaria, Grecia sau Turcia, unde găsești cei mai ieftini carburanți 

A început sezonul vacanțelor în Grecia, Bulgaria, Turcia, iar românii încearcă să afle din timp cam care sunt prețurile la care trebuie să se aștepte. Costurile au crescut în toată Europa, inclusiv în destinațiile de vacanță frecvente de români, iar trendul ascendent continuă la cazări, mâncare și, bineînțeles, combustibil.

Fie că vorbim despre benzină sau motorină, prețurile carburanților au crescut la nivel mondial, nu doar în România – lucru imposibil de trecut cu vederea de către turiștii care merg în străinătate. La rândul lor, românii întreabă pe forumuri cât costa benzina și motorina în benzinăriile din diverse țări (Bulgaria, Grecia, Turcia), pentru a nu fi luați pe nepregătite.

Așadar, dacă vrei să mergi cu mașina în vacanță în străinătate, trebuie să știi că prețurile la carburanți variază de la o țară la alta. Există țări unde benzina și motorina sunt mai costisitoare decât în România, dar și țări unde este mai avantajos să faci plinul mașinii.

Cât costă motorina și benzina în România

În România, prețurile la carburanți au fost actualizate, iar șoferii vor avea parte de o surpriză plăcută la pompă. Prețurile la benzină, motorină și GPL nu au mai urcat comparativ cu zilele precedente, ba chiar au scăzut sub pragul de 8 lei/litru la benzină, la anumite stații peco din țară.

Prețurile la carburanți pentru toate orașele din România pot fi consultate pe peco-online.ro, astfel că șoferii pot calcula câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru a face plinul.

Potrivit datelor furnizate de peco-online.ro, cea mai ieftină benzină din România se vinde vineri, 8 iulie, cu 7.67 lei și se găsește în județul Harghita, la stațiile Rompetrol din localitatea Gheorgheni. Cea mai ieftină motorină o găsești astăzi tot la stația Rompetrol, tot din localitatea Gheorgheni – 8,25 lei/litru.

Ce prețuri au motorina și benzina în Bulgaria

Bulgaria, care avea tradițional prețuri mai mici decât țara noastră, i-a surprins neplăcut zilele trecute pe turiști. De pildă, un român care se îndrepta către Grecia a publicat miercuri, 6 iulie, pe rețelele sociale o fotografie cu prețurile de la ultima benzinărie dinaintea vamei bulgaro-elene, Lukoil, din apropiere de Makaza.

„Bună! Poate interesează pe cineva. Prețurile la carburant la benzinăria din Makaza. Ultima benzinărie din Bulgaria, înainte de a trece Vama“, a scris acesta pe Facebook.

Ei bine, din imagine se putea oberva că litrul de motorină, spre exemplu, la vecinii bulgari, sau cel puțin în respectiva stație de carburanți, era de 3,89 leva, echivalentul a 9,84 de lei – un preț chiar mai mare decât la benzinăriile din România.

Potrivit ultimelor date publicate de cargopedia.ro, prețul unui litru de benzină în Bulgaria era, pe 4 iulie 2022, de 8,71 lei, în vreme ce un litru de motorină costa la data cu pricina 9,06 lei.

Prețuri motorină și benzină în Grecia

Scumpirea carburanților reprezintă un motiv de nemulțumire în rândul șoferilor și, în general, a tuturor categoriilor sociale din România (mai ales că prețul la motorină influențează direct și prețurile celorlalte produse), astfel că cei care pleacă în vacanță încearcă să afle din timp cât mai multe informații despre prețurile carburanților, pentru a ști unde ar fi mai bine să-și facă plinul. Probabil nu în Grecia – destinație tradițională de vacanță pentru români.

Ce pret au motorina si benzina in Bulgaria, Grecia sau Turcia
Ce pret au motorina si benzina in Bulgaria, Grecia sau Turcia

Aici, benzina are unul dintre cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană, peste cele din Franța, Germania, Spania și Italia. Un litru de benzină este 12,82 lei (2,44 euro), față de 10,24 lei (2,07 euro) în Franța, 9,31 lei (1,88 euro) în Germania, 10,53 lei (2,13 euro) în Spania și 10,44 lei (2,11 euro) în Italia. Potrivit cargopedia.ro, prețul unui litru de motorină este de 10,48 lei (2,12 euro).

„Într-adevăr, în Grecia s-a scumpit carburantul. Sunt prețurile de Halkidiki între 2.25 – 2.65 euro benzină și motorină la 1.80 – 2.090. La taverne unii și-au lăsat prețurile din ultimii doi ani, alții au majorat, deși nu cu mult. Acum depinde ce comanzi.

Pentru 2 persoane pentru un prânz poate ajunge până la 35 euro și pentru 3 între 30 – 65 euro împreună cu băutură. Cazările și-au ridicat prețurile din cauza electricității, deși în lunile de iulie de la jumătatea lunii până pe 20 august prețurile sunt mari. Șezlongurile pe brațul Kassandra se pot regăși de la 10 euro până la 50 euro de persoană fără consumație“, scria un român pe grupul Forum Halkidiki, de pe Facebook, la mijlocul lunii trecute.

Ce preț au motorina și benzina în Turcia

Milioane de șoferi urmăresc evoluțiile de ultimă oră în ceea ce privește prețurile la combustibil, care se schimbă constant din cauza evenimentelor din Ucraina. În Turcia, una dintre cele mai populare destinații de vacanță alese de români, costul carburanților este ceva mai mic comparativ cu țările amintite mai sus. Concret, un litru de benzină costă aici 7,29 lei (1,47 euro), în timp ce un litru de motorină se vinde cu 7,72 lei (1,56 euro). Prin urmare, românii care ajung în vacanță în Turcia își pot face plinul la mașină considerabil mai ieftin decât în România.

Cât costă motorina sau benzina în Serbia

În Serbia, situația carburanților e puțin mai atractivă decât în Grecia sau Bulgaria, astfel că la benzinăriile OMV din țara vecină un litru de motorină costă 209 dinari, echivalentul a 8,8 lei pe litru.

Scumpirile carburanților pot strica planurile de concediu ale multor români, iar dacă în vara lui 2021 un plin de benzină de 50 de litri costa în jur de 280 de lei, acum un plin de benzină standard ajunge la 430 de lei. Între timp, un plin de motorină s-a scumpit de la aproape 280 de lei, anul trecut, la aproape 460 de lei în prezent.

Totodată, un drum la mare, de pildă, s-a scumpit cu peste 50% în ultimul an. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că România are stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere, fapt ce ar putea duce la întreruperi în lanțul de aprovizionare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...