Cât costă kilogramul de roșii bio la marginea Capitalei. Românii se îngrămădesc să cumpere

Beatrice Dumitru 06.06.2023, 22:29
Cât costă kilogramul de roșii bio la marginea Capitalei. Românii se îngrămădesc să cumpere

Primele roșii românești au apărut pe tarabele din piețe în perioada Paștelui, dar prețul a făcut din acestea adevărate delicatese și mulți români nu și-au permis să cumpere. Acum, în sezonul tomatelor românești, acestea costă mult mai puțin. Iată ce preț are un kilogram de roșii la marginea Capitalei.

Care este Pprețul unui kilogram de roșii la marginea Capitalei

Roșiile românești s-au vândut în piețe, la începutul primăverii, și cu 65 de lei kilogramul. Acum, prețul lor a scăzut, sunt mult mai gustoase și nu le mai găsești doar pe tarabe, ci și pe marginea drumului, direct de la producători. La doar câțiva kilometri de București, tomatele românești se vând cu prețuri incredibile.

De exemplu, un producător de la Domnești, județul Ilfov, vinde roșiile românești foarte ieftin. Potrivit anunțului, un kilogram de tomate se vinde cu 5 lei. În Capitală, prețul mediu pentru un kilogram de roșii într-o piață de cartier este 12 lei.

Cât costă kilogramul de roșii bio la marginea Capitalei. Românii se îngrămădesc să cumpere
Sezonul roșiilor românești.

Petre Daea, despre roșiile care ajung pe tarabele din piețe

După ce mai mulți producători de legume, în special roșii și castraveți, au fost prinși că forțează creșterea acestora cu chimicale foarte periculoase și interzise, Petre Daea, ministrul Agriculturii, îi asigura pe români, acum mai bine de o lună, că toate tomatele care ajung pe tarabele din piețe sunt verificate de Autoritatea Fitosanitară.

„În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele roșii au fost verificate de Autoritatea Fitosanitară, pentru că este obligatoriu (…) sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie”, spunea ministrul Agriculturii, în urmă cu o lună.

România a fost, în anul 2022, cea mai mare piaţă de desfacere a roșiilor produse în Turcia. Țara noastră a fost pe primul loc în topul global al importatorilor de roșii turcești, astfel că românii au consumat tomate din Turcia în valoare de 65,22 milioane de dolari. Volumul exporturilor de roșii din țara Semilunei a crescut în 2022 cu 4% față de 2021, ajungând la peste 377 de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...