Aurul este un metal prețios, faimos pentru strălucirea sa și rezistența la coroziune. Este utilizat la realizarea bijuteriilor și a monedelor, în investiții, dar și în diverse aplicații industriale. Aurul este considerat un simbol al bogăției și al luxului, iar prețul acestuia fluctuează pe piață în funcție de cerere și ofertă. Află în continuare cât costă gramul de aur în 2023.
În luna ianuarie, casele de amanet ofereau în jur de 170 de lei pentru un gram de aur de 14K. Prețul aurului a crescut în acest an, iar BNR a afișat pe 20 ianuarie cea mai mare valoare de la începutul acestui an, adică aproximativ 282 de lei pe gramul de aur.
În schimb, cursul maxim pentru gramul de aur afișat de BNR la 1 februarie era de 279,6982 lei. Cel mai mic preț afișat de Banca Națională a României în acest an a fost pe 5 ianuarie. Atunci, valoarea unui gram de aur era de 275.7687 lei.
Specialiștii se așteaptă ca prețul aurului să crească până la 1.950 uncia în acest an. Potrivit acestora, băncile care se ocupă cu împrumuturi în aur ar putea beneficia de această majorare a prețului aurului, pentru că acest lucru le-ar permite celor care solicită împrumuturi să obțină mai mulți bani pe bunurile lor de valoare.
În cazul în care o recesiune în Statele Unite va duce la o inversare a politicii monetare americane, experții de la Goldman Sachs estimează că prețul aurului ar putea crește cu 20 – 30%, în funcție de gradul de reducere al dobânzilor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Menținem estimările noastre pentru cotațiile aurului: 1.850 de dolari uncia la trei luni, 1.950 de dolari uncia la șase luni și 1.950 de dolari uncia peste un an”, spunea la finele anului trecut Mihail Sprogis, analist la divizia Global Investment Research Commodities din cadrul Goldman Sachs, potrivit poundsterlinglive.com.
Acum că știm cât costă gramul de aur în 2023, haideți să aflăm împreună și câteva lucruri mai puțin știute despre acest metal prețios.
Aurul este extrem de ductil. O singură uncie de aur (în jur de 28 de grame) poate fi întinsă într-un fir de aur lung de aproximativ 8 kilometri. Aurul este elementul cel mai maleabil. O singură uncie de aur poate fi bătută într-o foaie de 300 de metri pătrați. O foaie de aur poate fi făcută suficient de subțire pentru a fi transparentă.
Pe lângă valoarea sa monetară și simbolică, aurul are multe utilizări. Printre altele, acest metal este utilizat în electronică, cablaje electrice, stomatologie, medicină, protecție împotriva radiațiilor etc. De la începuturile civilizației au fost extrase peste 187.000 de tone de aur. Cu toate acestea, peste 90% din aurul lumii a fost extras de la Goana după aur din California.
Dacă tot aurul existent în lume ar fi tras într-un fir de 5 microni grosime, acesta ar putea înconjura pământul de 11,2 milioane de ori.
Curiozități despre aur
Cea mai mare monedă de aur creată vreodată a fost turnată de Monetăria din Perth în 2012. Cântărind o tonă și măsurând 80 cm în diametru, aceasta a depășit recordul anterior, o monedă în valoare de 1 milion USD, care măsura doar 53 centimetri în diametru.
Rezerva Federală a Statelor Unite deține 6.700 de tone de aur, în 530.000 de lingouri de aur. La apogeul său, în 1973, FED avea peste 12.000 de tone de aur.
În 1885, în timp ce săpa după pietre pentru a construi o casă, minerul australian George Harrison a găsit minereu de aur lângă Johannesburg. Astfel a început goana după aur din Africa de Sud.
Oceanele sunt cele mai mari rezervoare de aur de pe Pământ, conținând de aproximativ opt ori cantitatea totală de aur extrasă până în prezent. Cu toate acestea, costul actual al extragerii este mai mare decât valorează aurului.