Cât costă, de fapt o centrală termică pe lemne în comparație cu una pe gaz

Emanuela Pană 10.06.2021, 08:26
Cât costă, de fapt o centrală termică pe lemne în comparație cu una pe gaz

Înainte de a face o investiție pe termen lung în ceea ce privește încălzirea locuinței, ar trebui să avem în vedere mai multe aspecte și să facem o analiză amănunțită a avantajelor și dezavantajelor fiecărui model de centrală în parte. În prezent, cei ce se ocupă de comercializarea produselor de încălzire ne pun la dispoziție mai multe tipuri de centrale termice, iar două dintre modelele cele mai populare sunt centrala termică pe gaz și cea pe lemne. Cât costă și care sunt avantajele fiecăreia, în paragrafele următoare.

Cât costă o centrală termică pe lemne? Dar una pe gaz

„Acasă“ trebuie să fie întotdeauna un loc primitor, fapt pentru care încălzirea locuinței reprezintă un factor esențial în asigurarea confortului. Prin urmare, indiferent de tipul și de dimensiunile locuinței, indiferent că vorbim despre apartament sau casă, în timpul sezonului rece trebuie să ne încălzim căminul.

Producătorii de echipamente de încălzire pun la dispoziția utilizatotorilor mai multe tipuri de centrale termice: pe gaz, lemne, energie electrică ori carbuni – care să corespundă cu nevoile locului în care sunt montate. După cum aminteam și mai sus, două dintre cele mai populare și mai des întâlnite soluții de încălzire sunt centralele termice pe gaz și centralele termice pe lemne. Totuși, care este cea mai avantajoasă pentru tine?

Fiecare produs în parte este diferit, fiind conceput în funcție de suprafață și de facilitățile disponibile. Prin urmare, cea mai bună alegere pentru noi și locuința noastră va fi luată ținând cont de suprafața de care dispunem și de caracteristicile care ne interesează.

Centrala termică pe lemne este ideală pentru o locuință mare, care dispune de foarte mult spațiu, și are următoarele caracteristici:

 • costurile de întreținere ale acestui tip de centrală termică sunt destul de mici, astfel încât, dacă spațiul este generos, iar lemnul nu reprezintă o problemă, atunci o centrală termică de acest fel ar putea reprezenta alegerea potrivită;
 • spre deosebire de alte tipuri de centrale, cea pe lemne trebuie încărcată mult mai des cu combustibi.

De menționat că pentru aceasta aveți nevoie și de un spațiu suplimentar pentru depozitarea lemnelor folosite drept combustibil. Costurile în ceea ce privește centrala termică pe lemne variază, începând de la 4.500 de lei și ajungând până la aproximativ 18.000 de lei, potrivit magazinelor online specializate.

Citește și: Greșeala fatală pe care o fac cei cu centrale termice de apartament. Toți românii trebuie să știe asta

Avantajele celor două tipuri de centrale termice

În ceea ce privește centrala termică pe gaz, trebuie să știți că aceasta nu ocupă foarte mult spațiu, fapt pentru care reprezintă alegerea ideală pentru un apartament. Îi puteți găsi foarte ușor locul și în casele mari, care dispun de mult spațiu, dar care se dorește a fi folosit în alte scopuri. Prețul unei centrale termice pe gaz pornește de la aproximativ 2.500 de lei și poate ajunge până la 46.000 de lei.

Avantaje ale centralei termice pe lemne

 • poate funcționa în orice zonă, chiar și acolo unde nu există acces la o rețea de gaze naturale;
 • poate fi alimentată cu mai multe tipuri de combustibil solid (lemne, cărbunepeleți etc);
 • se pot instala termostate și alte sisteme care  ajute la supravegherea temperaturii emanate și a tirajului de aer;
 • prețul centralei pe lemne este mai mic decât cel al altor tipuri de centrale termice;
 • costurile de întreținere sunt foarte mici în comparație cu întreținerea (verificările periodice) altor tipuri de centrale termice;
 • este sigură – se instalează de cele mai multe ori în exteriorul locuinței, iar defecțiunile care pot apărea în timp prezintă un grad mic de risc.

Avantaje ale centralei termice pe gaz

 • facturi mai mici;
 • nu necesită spațiu suplimentar pentru depozitarea combustibilului;
 • pot fi conectate la un sistem de încălzire prin pardoseală sau panouri radiante;
 • se pot folosi accesorii pentru automatizarea funcționarii centralei termice și pentru un anumit program de funcționare, precum și termostate inteligentecare pot fi setate conform programului dorit.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI