Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni. Prețurile actualizate în 2022

Emanuela Pană 20.07.2022, 10:09
Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni. Prețurile actualizate în 2022

Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni, tot ce trebuie să știi dacă nu ești angajat și nu ai venituri declarate. Anul 2022 vine cu majorări de prețuri în ceea ce privește asigurarea medicală CASS pentru persoanele fără loc de muncă și fără venituri fiscalizate. Acest lucru are la bază modificările survenite asupra valorii salariului mimin brut pe economie din România, care a crescut anul acesta la suma de 2.550 de lei pe lună. Află în continuare prețurile actualizate în 2022.

Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni. Prețurile actualizate în 2022

Bune sau rele, serviciile de sănătate din țara noastră sunt gratuite. Sau, cel puțin, în teorie. În practică, statul primește bani lunar de la angajator pentru fiecare persoană. Astfel, lună de lună, banii îți pleacă din salariu către Casa de Asigurări de Sănătate (CASS). În cazul în care nu ești salariat, sarcina viramentului îți revine ție.

Din păcate pentru români, anul 2022 a venit cu o multitudine de scumpiri, în diferite domenii de interes. Printre acestea se numără impozitele, utilitățile, locuințele, inclusiv întreținerea autovehiculelor. Tot anul acesta, pe lângă majorarea prețului la gaze, curent și așa mai departe, au loc scumpiri și în domeniul medicinei.

În 2022 se scumpește și asigurarea de sănătate

Concret, este vorba despre majorări de prețuri asupra tarifului pentru asigurările de sănătate pentru persoanele care nu au un loc de muncă stabil sau venituri fiscalizate. În timp ce o cotă parte a valorii fiecărui salariu lunar al unui angajat se duce către CASS în mod automat, pentru a ajuta la finanțarea asigurărilor medicale, în cazul în care o persoană nu are loc de muncă, acesteia nu i se poate extrage din leafă suma de bani aferentă asigurărilor medicale.

Prin urmare, persoanei în cauză îi revine sarcina de a achita singură valoarea asigurării de sănătate pentru a putea beneficia de aceasta. După cum aminteam și mai sus, valoarea asigurării medicale este în strânsă legătură cu cea a salariului minim pe economie, majorat în 2022 la 2.550 de lei de la 2.300 de lei.

Cum se calculează prețul asigurării de sănătate dacă nu ești salariat

Prețul unei sigurări pentru persoanele fără loc de muncă se calculează prin înmulțirea sumei aferente salariului minim brut valabil în anul curent cu șase luni și cu 10% din cota de contribuție pentru asigurările sociale de sănătate. Astfel, odată cu creșterea valorii salariului mimin brut pe economie, crește, considerabil față de anul trecut, și prețul unei asigurări medicale pentru românii fără loc de muncă.

Cât costă asigurarea de sănătate pe 1 lună, 3 luni sau 6 luni

Cetățenii români fără venituri declarate care intenționează să se înscrie în sistemul de asigurări sociale de sănătate vor scoate din buzunar 1.530 de lei pentru a fi asigurați tot anul, ceea ce înseamnă cu 150 de lei mai mult comparativ cu anul trecut. Așadar, majorarea salariului minim pe ecomonie în 2022 înseamnă scumpirea asigurării sociale de sănătate pentru românii fără venituri cu 150 de lei faţă de nivelul anului 2021.

Cat costa asigurarea de sanatate pe 1 luna, 3 luni sau 6 luni
Cat costa asigurarea de sanatate pe 1 luna, 3 luni sau 6 luni

După un simplu calcul matematic aflăm că persoanele fără loc de muncă sau fără venituri fiscalizate trebuie să plătească 127,5 lei pe o lună pentru a beneficia de asigurare medicală, 382,5 lei pentru o perioadă de trei luni și 765 de lei pentru șase luni.

Cum beneficiezi de asigurare de sănătate dacă nu ai loc de muncă

Românii fără venituri declarate și care nu intră în categoria de persoane asigurate fără plata contribuției de asigurări de sănătate pot beneficia și ei de asigurare medicală. Tot ce trebuie să facă cetățenii în cauză este să plătească taxa anuală aferentă asigurării de sănătate, în valoare de 1.530 de lei, și să completeze declarația unică eliberată în fiecare an de Agenția Națională de Administrare Fiscală a României (ANAF), care poate fi descărcată AICI.

La nivel global, România face parte dintre țările care oferă tuturor cetățelilor săi un serviciu de sănătate gratuit, cu condiția să fie asigurați prin intermediul CASS. Ca angajați, suntem cu toții abonați la acest serviciu, însă în cazul în care nu mai lucrezi sau nu mai ai venituri fiscalizate, plățile către Casa de Asigurări de Sănătate cad în sarcina ta și, după cum s-a putut observa, cresc cu fiecare an calendaristic.

Unii angajați, scutiți de la plata CASS?

În martie 2022, Federația „Solidaritatea Sanitară“ a solicitat ca toți angajații din domeniul sănătății publice să fie scutiți de la plata CASS, argumentând că există zeci de funcții în acest domeniu de activitate cu un salariu de bază net mai mic decât al unui salariat necalificat din construcţii.

„Dacă principiul importanţei sociale a muncii constă în faptul că salarizarea (inclusiv scutirea de contribuţii şi impozit deoarece influenţează netul) se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor cum este posibil ca o funcţie de specialitate din sistemul sanitar să fie renumerată sub nivel unui muncitor necalificat?“, au scris aceștia într-o postare pe rețelele sociale.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...