Cât costă 1 kg de carne de miel la supermarket. Prețul i-a șocat pe clienți, dar și pe oieri

Andrei Simion 13.03.2023, 16:09
Cât costă 1 kg de carne de miel la supermarket. Prețul i-a șocat pe clienți, dar și pe oieri

Prețul unui kilogram de carne de miel la supermarket i-a șocat pe clienți, dar și pe oieri. Crescătorii de ovine au tras un semnal de alarmă, cu aproximativ o lună înainte de Paște, precizând că tarifele pe care le-au stabilit ei la ferme sunt mult mai mici.

Ce preț are un kilogram de carne de miel la supermarket

Crescătorii de ovine din țară s-au înfuriat după ce carnea de miel a fost pusă la vânzare în supermarketuri chiar și la prețul de 135 de lei pe kilogram. Scandalul a izbucnit după ce o persoană a publicat pe un grup de Facebook o fotografie cu un astfel de tarif afișat într-un magazin.

„Veniți la ciobani că este mai ieftin și mai sănătos, cumpărați direct din ferme. La noi spuneți că este scump cu 35 – 40 de lei kilogramul. E prea mare prețul, bieții oameni care cumpără de unde să aibă bani. Deci veniți la noi la producători că ieșiți mai bine”, a transmis un crescător de ovine.

Cat va costa carnea de miel
Carne de miel

Carnea de miel s-a scumpit

Paștele ortodox va fi sărbătorit în acest an la data de 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie. Crescătorii de oi au estimat că prețul pentru carnea de miel de Paște va crește față de cel de anul trecut, atât pentru animalele vândute vii, cât și pentru cele vândute la carcasă.

Concret, mieii vânduți anul acesta direct de la ferme vor fi mai scumpi cu aproximativ 30% față de anul trecut. De altfel, acest tip de carne a început să se scumpească după izbucnirea pandemiei de coronavirus, în 2020, astfel că fermierii estimează că anul viitor, kilogramul nu se va mai vinde sub 20 de lei pentru cei care vând în țările arabe și 40-45 de lei pentru clienții care vin să-și cumpere mielul de Paști chiar de la fermă.

Conform fermierilor ieșeni, prețurile vor crește cu cel puțin 30% față de cele de anul trecut. Clienții arabi care vin să cumpere miei cu TIR-urile vor plăti astfel 20 de lei pe kilogram, iar cei care vor carne de miel pentru masa de Paști, direct de la ferme, vor trebui să plătească între 40 și 45 de lei pe kilogram.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a recomandat românilor, într-o conferință de presă ce a avut loc pe 3 martie, să cumpere carne de miel direct de la crescători. Însă, oficialul a mai spus că se așteaptă ca prețul să nu crească, precizând că piața s-a liniștit.

Urmăriți Impact.ro și pe