Cât câștigă, de fapt, muncitorii români pe lună, în Germania. Salariul dezvăluit de ministrul Violeta Alexandru

Redacția IMPACT 27.05.2020, 13:14

Violeta Alexandru a discutat despre condițiile de muncă pe care le-a întâlnit în Germania, acolo unde mai mulți muncitori români s-au dus să lucreze în regim sezonier, în sectorul agricol. Ministrul a dezvăluit și care sunt salariile pe care le primesc români.

Violeta Alexandru, concluziile vizitelor de la fermele din Germania

În urma vizitei de lucru din Germania, ministrul Muncii și Protecției Sociale a constata care sunt condițiile reale în care românii au locuit și muncit. Violeta Alexandru a avut discuții și cu ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, şi cu ministrul federal al Alimentaţiei şi Agriculturii, Julia Klockner ce au vizat principalele probleme cu care se confruntă muncitorii români, din punct de vedere al legislaţiei muncii şi al condiţiilor contractuale.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, cu omologul său, Hubertus Heil, în Germania.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, cu omologul său, Hubertus Heil, în Germania. Sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru 

Ministrul român susține că a vizitat mai multe ferme, unde a văzut condiții decente, chiar și în ciuda celor întâmplate la scurt timp după plecarea sezonierilor. Violeta Alexandru spune că românii nu sunt tratați din postura de sclavi, iar condițiile de muncă s-au dovedit a fi acceptabile.

În majoritate, românii nu sunt trataţi ca sclavi. Nu am făcut o statistică, dar şi aici, ce înseamnă condiţii decente este o chestiune relativă.

Am văzut şi ferme în care condiţiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea şi mai bine. Am văzut şi ferme în care condiţiile nu erau grozave. Unde nu erau condiţii decente, adevărul este undeva la mijloc.
În anumite zone, în anumite ferme, nici angajatorul nu făcea eforturi suplimentare, dar nici românii noştri nu contribuiau la menţinerea de condiţii. Nu vreau, însă, să generalizez”, a declarat Violeta Alexandru.

Ce salariu încasează un român care muncește în Germania

Potrivit ministrului Muncii, un român care muncește în regim sezonier în Germania încasează, lunar, în medie, 2.000 de euro pe lună, sumă din care se plătește doar un impozit.

„În medie, un român care munceşte în Germania sezonier, câştigă 7,10 euro/oră net, deci o medie pe lună de 2.000 de euro. Unii dintre dânşii câştigă chiar mai mult, pentru că pe lângă norma pe oră sunt foarte harnici, culeg foarte bine cu nişte eforturi consistente şi pot câştiga şi dublu.

Din păcate, pe această sumă se plăteşte doar un impozit, de aici şi diferenţa de instituţie între noi şi Germania. În Germania, aceste controale sunt făcute de organe fiscale, pentru că ceea ce se verifică este această componentă de impozitare a sumei respective şi alte structuri verifică componenta de sănătate, de protecţie minimală”, a mai precizat Violeta Alexandru.

Sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru 

Urmăriți Impact.ro și pe