Cât ar putea să coste noul catalog digital care va fi prezent în școlile din România

Emanuela Pană, Iulia Statie 24.08.2021, 09:20
Cât ar putea să coste noul catalog digital care va fi prezent în școlile din România

Guvernul vrea ca toate școlile din România să beneficieze de cataloage electronice în care să fie trecute notele și absențele celor peste 2 milioane de elevi. În cât timp ar urma să devină funcțional sistemul și ce costuri implică, afli în continuare.

Guvernul vrea un catalog digital pentru elevii din România

Peste 2 milioane de elevi urmează să fie trecuți într-un catalog electronic, unde le vor apărea atât notele, cât și absențele, potrivit unui anunț făcut de Guvern. Astfel, situația la învățătură a tuturor elevilor din țară va putea fi consultată oricând online, de elevi, profesori și de părinți. Sistemul, care va fi finanțat cu bani europeni, ar trebui să fie funcțional în aproximativ 3 ani, potrivit estimărilor făcute de autorități.

Această măsură vine, însă, într-un context în care multe școli, în special din mediul rural, nu au curent, apă sau chiar un acoperiș, ce să mai discutăm despre calculatoare sau internet.

În „catalogul electronic“ nu vor fi afișate doar notele și absențele elevilor, ci vor fi disponibile și documentele școlare, iar sistemul le va permite profesorilor să evalueze, de la distanță, lucrările de la examenele naționale. În catalogul electronic urmează să fie investiți nu mai puțin de 47 de milioane de euro, bani europeni.

Alte 50 de milioane de euro ar uma să meargă către o bibliotecă digitală, cu manuale şi materiale didactice. Cele două proiecte sunt interdependente, iar în prezent abia s-a demarat dotarea a 4.500 de şcoli cu sisteme WI-FI.

Catalogul digital ar urma să fie introdus în nu mai puțin de 6.000 de școli și licee din România, cu peste 2 milioane de elevi. Până ce sistemul va deveni funcțional, adică în 2-3 ani, după cum estimează Guvernul, autorităților le revine sarcina de a rezolva problema dotărilor din școli.

Citește și: An şcolar 2021-2022. Cine sunt elevii care vor merge la şcoală chiar şi la o rată de peste 6 la mie

MEC dă vina pe autorităţile locale pentru lipsurile din şcoli

În momentul de față, peste jumătate dintre cele 6.000 de școli nu beneficiază de laboratoare, incluzându-le pe cele de informatică, iar 20% nu au acces la internet, arată statisticile.

Cât costă noul catalog digital care va fi prezent în școlile din România
Cât costă noul catalog digital care va fi prezent în școlile din România

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) susține că dotarea fiecărei școli depinde în mare măsură și de implicarea comunităților locale.

Dotarea fiecărei şcoli depinde şi de cât de mult s-au implicat în aceste dotări şi comunităţile locale. Nu există nicio şcoală care să nu beneficieze de cel puţin un calculator, funcţie şi de dimensiunea școlii“, a declarat Valer-Daniel Breaz, potrivit stirileprotv.ro.

Totuși, calculatoarele din multe școli sunt depășite de mult și nici internet nu prea este. La Şcoală Gimnaziala Coștuleni, din judeţul Iaşi, spre exemplu, computerele sunt vechi de peste un deceniu și sunt depozitate momentan în școlile din satele vecine, întrucât unitatea de învățământ este încă în reabilitare.

Avem calculatoare, dar nu le folosim, că sunt vechi, vom avea o reţea nouă când terminăm proiectul de modernizare şi reabilitare. Se întrerupe curentul, cade semnalul la telefon, la internet, aşa e în mediul rural“, spune Constantin Străinu, director la școala Coștuleni, potrivit sursei citate.

Unii părinți sunt de părere că un catalog electronic ar fi într-adevăr de ajutor, însă sunt mult mai interesați de condițiile actuale în care învață elevii.

Cum suntem la serviciu nu putem merge tot timpul la şcoală să verificăm, ar fi ok şi aici, dar multă lume nu are internet“, spune un părinte.

Urmăriți Impact.ro și pe