Cât a ajuns salariul mediu NET în România. Domeniile în care se câștigă 7500 lei net

Redacția IMPACT 13.05.2019, 13:22
Cât a ajuns salariul mediu NET în România. Domeniile în care se câștigă 7500 lei net

Salariul mediu net a ajuns în martie la 3.075 lei, anunță Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul a fost de 4,8% față de februarie. Venitul mediu BRUT a fost de 5.050 de lei.

Cel mai ridicat salariu mediu net s-a înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (IT), respectiv 7.491 lei. Cele mai mici salarii medii nete au fost în hoteluri şi restaurante, cu o valoare declarată de 1.752 lei. Acestor salarii din industria HoReCa li se adaugă bacșișurile, de cele mai multe ori mai consistente decât salariul oferit de patroni.

Avansul de aproape 5 procente se datorează acordării unor prime sau unor bonusuri pentru performanțe deosebite, potrivit INS.

„În luna martie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).” Institutul Naţional de Statistică

Salariul mediu: Domeniile cu cele mai mari creșteri

Cele mai importante majorări ale salariului mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun cu 67,8%.

De asemenea, s-au acordat diverse majorări între 12% şi 24% în fabricarea băuturilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).

„Cele mai semnificative creşteri între 8,5% şi 11,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 6,0% şi 8,0% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.” Institutul Naţional de Statistică

Ce categorie de bugetari a avut cele mai mari creșteri

În sectorul bugetar s-au înregistrat în martie, comparativ cu februarie, creşteri ale salarului mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ cu 3%. S-au acordat sume suplimentare pentru plata cu ora a cadrelor didactice. Creșteri au fost și în sănătate şi asistenţă socială (+1,4%), respectiv în administraţie publică (+0,5%).

Urmăriți Impact.ro și pe