La cât ar putea ajunge salariul minim în România. Toți membrii UE se vor alinia

Iorgu Ianusi 08.05.2019, 21:47
La cât ar putea ajunge salariul minim în România. Toți membrii UE se vor alinia

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îndeamnă țările din Uniunea Europeană să stabilească un salariu minim oficial mai consistent. Apelul său vine, însă, în plină campanie electorală în țările membre U.E., care se pregătesc să își aleagă noii eurodeputați în perioada 23-26 mai. Frans Timmermans este considerat unul dintre posibilii candidați cu șanse să obțină și conducerea următoarei Comisii Europene.

În timpul unei dezbateri publice organizate la Varșovia, capitala Poloniei, Timmermans a solicitat fiecărui stat membru U.E. să introducă în legislație un salariu minim de 60% din salariul mediu local.

„Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană.60% din salariul mediu în fiecare stat membru, vreau să spun.” Frans Timmermans

Salariul minim – reacția venită din București

Confederația sindicală „Cartel Alfa” a reacționat cu un mesaj publicat pe Facebook la declarația lui Frans Timmermans. Liderii sindicali spun că în România situația este aparte: dacă s-ar aplica procentul dorit de oficialul european, atunci la noi salariul minim ar fi de 1760 de lei. În prezent, salariul minim brut în România este de trece ușor de 2000 de lei, deci banii încasați sunt mai puțini, după scăderea impozitelor și contribuțiilor sociale.

„Dacă s-ar aplica formula propusă de actualul vice-preşedinte al Comisiei Europene, salariul minim în România ar fi acum 1760 lei net. Sigur, tot în campanie este şi Frans Timmermans, dar cel puţin pare mai conştient de realităţile sociale decât pretinşii social-democraţi de la Bucureşti.”  Cartel Alfa, mesaj pe Facebook.

În prezent, șase state membre ale Uniunii Europene nu au stabilit un salariu minim oficial. Acestea sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia.

Care sunt salariile minime din Uniunea Europeană: de la 439 de euro în România, la peste 2000 de euro în Luxemburg

Cele mai scăzute salarii minime brute se acordă în prezent în Bulgaria, 286 de euro. În Letonia, nivelul este de 430 de euro lunar iar în România de 439 de euro.

Datele apar într-un studiu realizat de compania de consultanță KPMG, statistică prezentată săptămâna aceasta.

La vecinii din Ungaria salariile minime brute nu pot fi mai mici de 472 euro. Urmează în clasament Croaţia, cu 506 euro și Slovacia, cu 520 euro.

Muncitorii din Portugalia câștigă în baza contractelor cel puțin 600 euro lunar, iar cei din Grecia 650 euro.

Cele mai ridicate salarii minime brute se acordă în Marea Britanie, 1.337 euro, în Germania, cu un prag minim de 1.593 euro și Olanda – 1.593 euro. Dar vârfurile se înregistrează în alte două țări, Irlanda, cu 2.038 euro şi Luxemburg, cu 2.071 euro lunar.

Urmăriți Impact.ro și pe