Cât a ajuns să se plătească pentru chirie în București, în vara lui 2021. Prețurile sunt complet date peste cap

Nicu Stan 11.08.2021, 12:59
Cât a ajuns să se plătească pentru chirie în București, în vara lui 2021. Prețurile sunt complet date peste cap

Cât a ajuns să se plătească pentru chirie în București, în vara lui 2021. Prețurile sunt complet date peste cap din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, s-au schimbat pretențiile proprietarilor, dar și a celor care obișnuiesc să locuiască cu chirie.

Pandemia de coronavirus a dat peste cap piața chiriilor din București. Prețul mediu solicitat de proprietari a scăzut cu 5%

Piața chiriei în București este dată peste cap în această perioadă, în mare parte din cauza pandemiei de coronavirus. Pandemia a dus la schimbări pe piaţa chiriilor în Bucureşti, atât din punct de vedere al preţului mediu solicitat de proprietari, precum și din punctul de vedere al chiriașilor.

Aceștia din urmă, în această perioadă au preferat să nu mai închirieze locuințe.

Proprietarii isi micsoreaza pretentiile financiare in lipsa chiriasilor
Proprietarii isi micsoreaza pretentiile financiare in lipsa chiriasilor

Care a fost cel mai bun an pentru proprietarii de apartamente de închiriat

Tendințele se reflectă în prezent în preţul mediu pe metru pătrat pe care proprietarii de apartamente îl cer chiriaşilor. Astfel, preţ solicitat a ajuns la 7,5 euro în Bucureşti în T2/2021, cu circa 5% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut.

Cel mai bun an al pieţei chiriilor, din punct de veder al preţului mediu pe metru pătrat, a fost de departe anul 2008. Atunci, prețul mediu de închiriere la 12,4 euro pe metru pătrat.

Care au fost cei mai proști ani pentru piața chiriilor

De partea cealaltă, cei mai proști ani au fost 2013 şi 2014, când prețul mediu cerut pe metrul pătrat de casă cu chierie a fost de 6,3 euro.

”Pe fondul popularizării lucrului şi cursurilor la distanţă, perioada pandemică a produs, cel puţin temporar, o discrepanţă între piaţa vânzărilor şi cea a închirierilor: dacă în cel dintâi caz preţurile au revenit pe un curs clar ascendent în prima jumătate din 2021, în cel de-al doilea, pretenţiile proprietarilor au continuat să se diminueze anul acesta“, a spus Dorel Niţă, Head of Data Research în cadrul Imobiliare.ro.

De ce au scăzut prețurile de închiriere a aprtamentelor din Capitală

Pandemia a dus la schimbări pe piaţa chiriilor în Capitală. Chiriașii nu au mai fost nevoiți să stea în București, fie au muncit din localitățile de baștină, online, fie studenții au făcut cursuri de acasă.

Cu toții s-au retras din chirii, astfel că proprietarii si-au mai diminuat pretențiile financiare.

Numărul de tranzacții imobiliare este în creștere

Pe de altă parte, numarul tranzactiilor imobiliare sunt în crestere pentru al doilea an la rând, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Doar în prima jumătate a anului s-au înregistrat scăderi ușoare, însă în a doua parte se înregistrează creștere constantă.