Castel din România, distrus la filmările pentru „Noi, cei din linia întâi”, vândut la jumătate din valoarea sa

Stan Filon 10.05.2021, 09:18
Castel din România, distrus la filmările pentru „Noi, cei din linia întâi”, vândut la jumătate din valoarea sa

Castelul din România care a fost aproape distrus la filmările pentru filmul istoric „Noi, cei din linia întâi”, a fost vândut, dar la jumătate de preț din valoarea sa! Celebra clădire ar putea reînvia acum, sub cel mai renumit brand de hoteluri din lume!

Castelul distrus la filmările pentru „Noi, cei din linia întâi”, vândut la jumătate de preț din valoarea sa

Castelul de la Zlatna a fost scos la vânzare pentru prima dată în urmă cu aproape zece ani. În 2019, a fost preluat de o casă de licitaţii care a reuşit după doi ani să îl vândă către renumitul brand Hilton. Compania nu a confirmat tranzacția, însă edilul orașul Zlatna, Silviu Ponoran, a fost cel care a adus vestea.

La ultima licitație, castelul de la Zlatna a fost adjudecat de Hilton, însă cu 35.000 de euro sub prețul de pornire. Astfel, majestoasa clădire a fost cumpărat cu suma de 260 de mii de euro. Cu toate acestea, prețul este aproape la jumătate, față de suma cu care a fost scos la licitație în urmă cu 10 ani, când s-a cerut 550 de mii de euro, potrivit adevărul.ro.

Castelul a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României

Clădirea impunătoare a avut serios de suferit după ce au fost filmate câteva scene din pelicula de război ”Noi, cei din linia întâi”, regizat de Sergiu Nicolaescu. În timpul filmărilor, mai multe încăperi au fost chiar incendiate!

Castelul a fost ridicat de Ion Gigurtu, fost prim-ministru al României, în perioada 1936-1939, fiind reşedinţa de vară a prosperului politician şi industriaş. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de mp şi are o suprafaţă construită de 1.358 mp. Gigurtu a fost şi director general al societăţii „Mica”, specializată în extragerea de aur şi alte metale preţioase, fiind folosit şi ca sediu administrativ pentru societatea minieră.

Castelul a fost construit în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budeşti. Aceasta se află lângă drumul ce şerpuieşte pe lângă râul Ampoi (DN74) ce face legătura între Alba Iulia şi Abrud, într-o zonă turistică spectaculoasă a munților Apuseni.

Școală, tabără, platou de filmare

Castelul a fost naționalizat, ca mai apoi să fie folosit ca sediu al unei societăți miniere. În anii 50 a fost școală pentru copiii din zonă, apoi chiar tabără școlară. La începutul anilor 80, clădirea a fost cedată unei unităţi militare. Din acest motiv a fost folosită la filmările din anul 1980 pentru pelicula lui Sergiu Nicolăescu.

După Revoluţie, construcţia a ajuns la Consiliul Judeţean Alba, care a scos-o la vânzare în anul 2003. Castelul a fost cumpărat în 2004 de o firmă italiană, pentru 400.000 de lei. Aceasta a făcut câteva investiții în 2009 pentru a stopa degradarea clădirii. Atunci a fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul. Ulterior, proprietarul italian a renunţat la idee şi a scos castelul la vânzare însă nu a găsit un cumpărător interesat. Investiţia pentru introducerea în circuitul turistic se ridică la cel puţin 1 milion de euro. Castelul are un domeniu de 8.800 de mp, iar suprafața construită depășește 1350 de metri pătrați.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...