Casa Dianu, o bijuterie arhitectonică ridicată în anii 1900, readusă la viață

Alexandrina Toader 27.11.2021, 21:14

Casa Dianu, o adevărată bijuterie arhitectonică de la începutul secol XX, a fost restaurată complet și va intra în circuitul turistic al județului Dolj. Pentru a-i reda farmecul de altădată și pentru a păstra toate detaliile, specialiștii au lucrat mii de ore și au folosit inclusiv foiță din aur. Casa Dianu este pregătită acum să devină gazdă pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Casa Dianu, o bijuterie arhitectonică

Casa Dianu a intrat în luna august a anului 2019 într-un amplu proces de renovare și reabilitare, iar lucrările au fost finanțate printr-un proiect în valoare de peste 5 milioane de euro, din fonduri europene. Potrivit președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, execuția lucrării a fost una cu un grad ridicat de dificultate pentru că s-a dorit păstrarea detaliilor originale de arhitectură. Au lucrat la acest proiect restauratori de fațade, restauratori de lemn, de piatră și metal, dar și sculptori și pictori.

S-au păstrat detaliile originale de arhitectură, inclusiv foița de aur, iar 97 la sută dintre elementele de tâmplărie au fost restaurate și recondiționate. Întreg ansamblul reflectă fidel modul în care edificiul a fost construit, la începutul secolului trecut, iar pe fațada imobilului încă se păstrează inițialele proprietarului, Tache Dianu.

Ne-am propus să redăm comunității clădirea exact așa cum marele boier din Bănie a conceput-o și a edificat-o. Mă bucur că putem să le oferim craiovenilor și țării, în definitiv, un obiectiv extraordinar, un adevărat monument de arhitectură, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Casa Dianu, o bijuterie arhitectonica
Casa Dianu

Valoarea de patrimoniu a imobilului va fi valorificată și redată circuitului cultural și turistic, prin atribuirea unei funcții pe măsura istoriei și renumelui acestui vechi edificiu al Craiovei, spun autoritățile. În incinta casei va fi amenajat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Acesta va fi dotat cu aparatura și tehnica de ultimă generație va avea săli distincte de expoziție, concerte, multimedia, respectiv spații de lectură, cercetare sau petrecere a timpului liber.

În prezent, patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc cuprinde fonduri și colecții precum: Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Leonid Mămăligă, Cicerone Poghirc sau arhivele Cenaclului de la Neuilly. De asemenea, fondurile scad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu și acad. Ștefan Ștefănescu ori Ileana și Romulus Vulpescu completează colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Casa Dianu a construită în anii 1900 de către Tache Dianu, un magistrat, cu studii de Drept făcute inclusiv la Paris. Imobilul este unul dintre puținele care păstrează elementele de arhitectură și detaliile de interior aproape identice cu cele din perioada în care a fost ridicat.

Urmăriți Impact.ro și pe