Carnea artificială este de 25 de ori mai poluantă. Un studiu răstoarnă tot ce s-a știut până acum

Corina Oprea 30.05.2023, 13:01
Carnea artificială este de 25 de ori mai poluantă. Un studiu răstoarnă tot ce s-a știut până acum

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre carnea artificială și apariția ei pe piață. Se pare, însă, că specialiștii au ajuns la concluzia că acest aliment nu va salva planeta și nu aduce atât de multe avantaje precum credeau la început, pentru că producerea ei ar fi extrem de poluantă.

Carnea artificială poluează

Oamenii de știință spuneau că vor reuși să salveze planeta odată cu apariția pe piață a cărnii procesate. Carnea artificială are nevoie de mai puțin pământ, mai puțin îngrășământ și apă și, implicit, salvarea animalelor.

Se pare, însă, că acest tip de carne este și mai nociv. Derrick Risner, autorul principal al unui studiu în acest sens, a demonstrat că emisiile de dioxid de carbon emise pentru producerea fiecărui kilogram de carne artificială sunt între 4 și 25 de ori mai mari decât cele emise pentru producerea în mod tradițional a cărnii. Ar fi, însă, mai mici decât cele necesare pentru carnea de vită.

Carnea artificială conține zaharuri, componente de creștere, sare, aminoacizi și vitamine, toate fiind consumatoare, ceea ce înseamnă că nu este tocmai o alternativă sănătoasă. Nu poate imita forma și proprietățile cărnii adevărate 100%, dar oamenii de știință încearcă să o facă asemănătoare.

De asemenea, foarte multă energie se consumă pentru extragerea ingredientelor necesare pentru realizarea acestui tip de carne, dar mai ales laboratoarele în care se extrag factorii de creștere necesari cărnii artificiale.

De asemenea, fiecare componentă trebuie purificată cu atenție, astfel încât să fie eliminată orice bacterie și să asigure un mediu propice celulelor animale de care este nevoie pentru realizarea cărnii.

„În caz contrar, celulele animale nu vor crește, deoarece bacteriile se vor multiplica mult mai rapid”, conform lui Derrick Risner.

Riscul de contaminare, unul ridicat

Pelle Sinke, de la compania de consultanță CE Delt din Olanda, spune că riscul ca celulele animale să nu crească este foarte mare, pentru că mediul de dezvoltare se contaminează foarte ușor cu bacterii.

Grupul Good Food Institute din Washington, SUA, a ajuns la concluzia că toate componentele filtrate la nivel farmaceutic vor fi înlocuite în viitor de unele „de nivel alimentar”, mai puțin pure.

„Am presupus că va fi posibil să facem această tranziție de la nivelul farma la nivelul alimentar în viitor”, a spus Sinke.

Urmăriți Impact.ro și pe