Care sunt, de fapt, diferențele între vegan și vegetarian

Daria Petrescu, Cristi Ionică 26.05.2021, 09:03
Care sunt, de fapt, diferențele între vegan și vegetarian

În ultimii ani, au existat mai multe persoane care au decis să devină vegetarieni sau vegani, renunțând astfel, la carne, unui dintre alimentele de bază din alimentație. În cazu în care vreți să luați o astfel de decizie, ar fi bine să stați de vorbă cu specialiștii pentru a vă îndruma pașii. Astfel, organismul vostru nu va avea de suferit. Care sunt, de fapt, diferențele între vegan și vegetarian.

Vegan vs. vegetarian

Sunt mulți cei care nu știu care este, de fapt, diferența dintre vegan și vegetarian. De cele mai multe ori fac greșeli, mai ales dacă nu consultă un specialist în domeniu.

Între anii 2000 şi 2017, consumul de produse lactate a scăzut cu 24%. Asta înseamnă că, dietele pe bază de legume sunt cele mai căutate și la îndemâna oricui.

Potrivit unui studiu realizat în State, 36% dintre consumatori şi 60% dintre mileniali au cumpărată alimente pe bază de legume. Înainte de a renunța la carne și a deveni vegani sau vegetarieni, trebuie să știți diferențele dintre cele două. Așa că, iată mai jos ce ai voie ș ice nu ai voie să consume, dacă alegi una dintre variante:

Ce înseamnă să fii vegetarian

În cazul în care vrei să devii vegetarian, trebuie să renunți la orice fel de carne, fie ea și cea roșie. Nu ai voie să consume nici pește. Dacă ești vegetarian, ai voie să mănânci produse precum ouă sau lactate.

-Cei care consumă doar ouă în dietă se numesc ovo-vegetarieni

-aceia care consumă doar lactate se numesc lacto-vegetarieni

-oamenii care consumă şi ouă şi produse lactate se numesc lacto-ovo-vegetarieni.

-există şi pescatarieni, acele persoane care consumă peşte şi fructe de mare, dar nu şti carne roşie sau de pui. Se spune că  aceștia nu sunt vegetarieni.

Ce înseamnă să fii vegan

În cazul în care vreți să deveniți vegan, trebuie să excludeți toate alimentele de origine animal. Aici vorbim despre carne, fructe de mare, ouă, lapte sau orice aliment ce provine de la animale. De asemenea, excludeți din alimentație mierea și gelatina.

Veganismul se referă la a nu mai folosi material derivate din animale și aici este vorba despre pielea, blana sau mătasea. De asemenea, produsele de casă, cum sunt săpunurile sau cosmeticele sunt excluse, mai ales dacă sunt făcute sau testate pe animale.

Apelați la ajutorul unui specialist în domeniu

Este important, ca atunci când renunțați la carne, să înlocuiți valorile nutriționale, pe care aceasta le conține. Se pierd anumiți nutrienți cum ar fi, vitamina D, B12, fier, zinc şi calciu.

Puteți apela ușor la anumite plante care conțin acești nutrienți, așa cu veți ajunge să aveți la un moment dat, chiar probleme de sănătate. În cazul în care vreți să deveniți vegan, este important să apelați la sfaturile unui specialist în domneiu.

Acesta vă va recomanda o serie de alimente, din care să vă luați nutrienții necesari, pierduți în cazul în care renunțați la carne.

Decizia de a deveni vegetarian sau vegan este una importantă. Contestată de unii sau apreciată de alții, trebuie să știți că vă poate aduce și un beneficiu organismului. De asemenea, există extrem de multe rețete, pe care să le preparați fără carne. Numărul celor care au ales să devină vegani sau vegetarieni a crescut în ultimii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe