Care sunt, de fapt, cele mai scumpe alimente din lume. Un condiment și-a făcut loc în primele 10

Anca Manolica, Anca Lupescu 27.02.2023, 16:50
Care sunt, de fapt, cele mai scumpe alimente din lume. Un condiment și-a făcut loc în primele 10

Pentru cei care apreciază fine dining-ul și calitatea în detrimentul cantității, iată câteva produse alimentare foarte luxoase pe care trebuie să le încerci cel puțin o dată în viață. De la cel mai fin caviar până la trufe albe rare, această listă a celor mai scumpe alimente din lume prezintă mâncăruri extrem de rare și neobișnuite.

Cele mai scumpe zece alimente din lume

Fiecare țară are propriile comori gastronomice, dintre care unele se vând pentru o mică avere. În rândurile de mai joi îți dezvăluim zece dintre cele mai scumpe alimente din întreaga lume, a căror raritate și savoare justifică de fapt prețurile lor exorbitante.

1. Caviar

Aceste icre de pește sau icre de sturioni maturate, sărate o singură dată, se numără printre cele mai scumpe alimente din lume.

Tipurile de caviar care se remarcă cel mai mult sunt caviarul beluga, caviarul osetra și caviarul sevruga. Caviarul beluga „Almas”, obținut dintr-un sturion beluga iranian rar, deține recordul mondial Guinness pentru cel mai scump caviar, cu un cost de 20.000 USD pe kilogram, începând cu 22 februarie 2023.

Valoarea totală a pieței globale de caviar a fost de 304,9 milioane USD în 2020, potrivit unui raport GlobalNewswire din 2022.

2. Șofran

Unul dintre cele mai scumpe alimente din lume, șofranul își datorează prețul ridicat celor 75.000 de flori de șofran necesare pentru a obține o livră (0,45 kg) de condiment.

Un gram de șofran poate avea un preț cuprins între 7 și 15 dolari americani. Șofranul Kashmiri, cel mai fin și mai scump din lume, se poate vinde cu peste 1.500 USD pe livră (aproximativ 0,45 kg).

3. Trufa albă

Trufele albe se găsesc mai ales în Toscana, în regiunea Piemont din nordul Italiei, în Emilia-Romagna, în Marches și în peninsula Istria din Croația. Crește la aproximativ 30 de centimetri sub pământ și poate fi localizată doar cu ajutorul unor câini dresați. Aceste trufe sunt binecunoscute pentru aroma și gustul lor exclusivist.

Unul dintre cele mai scumpe alimente din lume, trufa albă (Tuber magnatum pico) este, de asemenea, cea mai scumpă ciupercă comestibilă din lume. Începând cu 22 februarie 2023, un kilogram de trufă albă costă până la 3.000 de dolari, precizează Guinness World Records.

4. Mierea Elvish

Gustul rafinat și aroma delicată a acestui produs alimentar fac ca prețul său să urce vertiginos până la aproximativ 5.330 USD pe kilogram.
Prețul ridicat al varietății de miere Elvish este atribuit modului în care este obținută – o peșteră adâncă de 1.800 de metri din orașul turc Artvin este sursa sa principală.

În plus, obținerea acestei mieri nu implică niciun apicultor sau stup. Mierea de Elvish este produsă în modul cel mai natural, albinele colectând polenul din florile sălbatice aflate în pădurile din jurul orașului Artvin și transformându-l apoi în „aur lichid” în peșteră.

5. Șunca Iberico

Această șuncă scumpă provine din piciorul din spate al porcilor negri și trebuie să se maturizeze timp de 24 până la 36 de luni.

Potrivit Guinness World Records, o bucată de picior de Jamón Ibérico de Bellota, șunca iberică de cea mai bună calitate, costă în jur de 13.183,1 USD și este vândută de Taishi Co., Ltd. (Japonia) începând cu 3 februarie 2020.

6. Cafeaua Kopi Luwak

Știai că Kopi Luwak este făcută exclusiv din boabe de cafea mâncate, digerate și defecate de zibeta, un mamifer de talie mică, asemănător unui viezure sau unei pisici de casă? Ei bine, boabele acestei cafele cu miros de pământ și înțepător, cu aromă de sirop de ciocolată, sunt colectate din excrementele acestui animal, care trăiește în provincia muntoasă indoneziană Irian Jaya.

Zibeta
Zibeta

Potrivit Guinness World Records, cea mai scumpă cafea din lume, Kopi Luwak, se vinde cu aproximativ 300 USD pe livră (aproximativ 0,45 kg), iar pe an sunt disponibile doar 227 kg de cafea.

7. Carnea de vită Wagyu

Suculentă, fragedă și cu un gust puternic, carnea de vită Wagyu, care își trage numele de la vaca japoneză Wagyu, este foarte diferită de carnea de vită tradițională și are un preț ridicat de 200 USD pe livră (aproximativ 0,45 kg). Potrivit Business Insider India, vacile individuale care produc carnea de vită Wagyu se vând la licitație cu aproximativ 30.000 USD.

8. Ton roșu

Tonul roșu, care se numără printre cele mai râvnite fructe de mare, este, de asemenea, unul dintre cele mai costisitoare produse alimentare din lume, din cauza rarității sale. Potrivit Worldwildlife, populația acestui pește a scăzut grav – pescuitul excesiv al tonului roșu din Atlantic, al tonului roșu din Pacific și al tonului roșu din sud a fost determinat în mare parte de cererea de pe piețele de sushi.

Pe 5 ianuarie 2023, un ton roșu de 212 kilograme a fost scos la licitația de Anul Nou din piața de pește Toyosu din Tokyo pentru 273.000 USD, potrivit The Japan Times.

9. Stridii

Stridiile se găsesc mai ales în apele salmastre de-a lungul coastelor americane. În timp ce stridiile Bluff sunt prezentate ca fiind unul dintre cele mai delicioase alimente din lume, stridiile regale Coffin Bay King Oysters primesc titlul de unul dintre cele mai scumpe alimente din lume. Acestea au nevoie de aproape șapte ani pentru a se maturiza complet.

10. Foie gras

Făcut din ficat de rață sau de gâscă, foie gras (ficatul gras) este una dintre cele mai scumpe și mai populare delicatese din bucătăria franceză. În general, un kilogram de foie gras are o valoare de piață cuprinsă între 31 și 39 USD.

Foie gras este rar și este interzis în majoritatea țărilor, deoarece producția sa implică hrănirea forțată a gâștelor și a rațelor cu porumb cu ajutorul unor tuburi de hrănire pentru a le crește conținutul de grăsime. Cu toate acestea, se pot vedea producții ale acestui aliment în provincia Strasbourg, notează prestigeonline.com.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...