Care sunt cele 7 minuni ale lumii antice și moderne? Detalii mai puțin știute

Emanuela Pană 07.02.2024, 13:26
Care sunt cele 7 minuni ale lumii antice și moderne? Detalii mai puțin știute

Într-o lume unde frumusețea și măreția se întâlnesc la fiecare pas, există capodopere care depășesc simpla admirație și intră în sfera venerației. Acestea sunt ”Cele 7 Minuni ale Lumii”, embleme ale creativității și perseverenței umane, care străbat timpul și culturile pentru a ne uimi și astăzi. Iată, așadar, care sunt cele 7 minuni ale lumii.  

Care sunt cele 7 minuni ale lumii antice? 

Cele șapte minuni ale lumii antice sunt exemple remarcabile de măiestrie în arhitectură și artă, create de civilizațiile antice și considerate a fi cele mai impresionante lucrări create de om (în lumea antică).  

Aceste structuri și sculpturi erau atât de remarcabile încât anticii le-au catalogat ca fiind minuni, admirându-le frumusețea, dimensiunea și ingeniozitatea. Așadar, iată care sunt cele 7 minuni ale lumii: 

  • Marea Piramidă din Giza, Egipt; 
  • Grădinile suspendate din Babilon; 
  • Statuia lui Zeus din Olympia; 
  • Templul lui Artemis din Efes; 
  • Mausoleul de la Halicarnassus; 
  • Colosul din Rodos; 
  • Farul din Alexandria. 

Această listă originală datează din secolul al II-lea î.Hr. Marea Piramidă din Giza este unicul vestigiu rămas în picioare din cele șapte minuni ale lumii antice. Celelalte șase fie au dispărut, fie sunt în ruină.

Vezi și: Cum au fost construite piramidele din Egipt? Ce simbolizează ele, de fapt? 

Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne?  

În anul 2000, o fundație elvețiană a lansat o campanie pentru a stabili noile șapte minuni ale lumii. Având în vedere că lista originală a celor Șapte Minuni a fost întocmită în secolul al II-lea î.Hr. și că doar una dintre ele mai este încă în picioare (Piramidele din Giza), părea că a sosit timpul pentru o actualizare. Și se pare că oamenii din întreaga lume au fost de acord, deoarece peste 100 de milioane de voturi au fost exprimate pe internet sau prin mesaje text. 

Care sunt cele 7 minuni ale lumii
Cele 7 minuni ale lumii

Să aruncăm o privire la lista modernă a celor șapte minuni ale lumii: 

Marele Zid Chinezesc  

Marele Zid Chinezesc este cel mai lung zid din lume. Simbolul național chinezesc a fost construit de mai multe dinastii (familii conducătoare) de-a lungul a sute de ani (aproape 1.800), începând cu aproximativ 220 î.Hr.

Zidul a fost construit pentru a apăra zonele de invazii și a avut turnuri de veghe construite pe cele mai înalte locuri. Faimosul punct de reper este alcătuit, de fapt, dintr-o mulțime de ziduri suprapuse care măsoară o lungime combinată de până la 20.000 de kilometri. 

Citește și: O parte din Marele Zid Chinezesc s-a prăbușit după cutremurul foarte puternic din weekend VIDEO

Taj Mahal, India 

Construirea acestui monument magnific a durat 16 ani și a necesitat 20.000 de muncitori. Construcția a fost comandată în 1632 de împăratul Shah Jahan cu scopul de a adăposti mormântul soției sale, Mumtaz.

Din punct de vedere arhitectural, clădirea reprezintă simetria și echilibrul, iar culoarea pereților exteriori din marmură se schimbă în funcție de momentul zilei. În soarele de dimineață, marmura albă pare o nuanță de roz. 

Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne – Petra (oraș antic), Iordania 

Petra este un oraș antic sculptat în stâncă. Se crede că a fost construit în urmă cu peste 2.000 de ani de către un grup de oameni care locuiau în valea Wadi Musa, numiți nabateeni. Cu toate acestea, nu se știu prea multe despre nabateeni. Orașul a căzut sub stăpânirea Imperiului Roman în anul 106 d.Hr., iar un cutremur din anul 363 d.Hr. a avariat orașul. 

Colosseumul, Italia 

Colosseumul, cunoscut și sub numele de Amfiteatrul Flavian, a fost construit între anii 70 și 80 d.Hr. A fost folosit pentru lupte de gladiatori, vânători de animale și execuții publice timp de patru secole. După căderea Imperiului Roman, capodopera arhitecturală a fost folosită ca un complex de locuințe, relatează twinkl.ro. 

Cristos Răscumpărătorul, Brazilia 

Cristos Răscumpărătorul (Christ the Redeemer) este o statuie situată în vârful muntelui Corcovado, cu vedere spre Rio de Janeiro, în Brazilia. Statuia îl înfățișează pe Iisus Hristos cu brațele întinse deasupra orașului. Monumentul are o înălțime de 30 de metri, iar brațele sale au o deschidere de 28 de metri. 

Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne – Chichen Itza, Mexic 

Este un complex de ruine mayașe din Peninsula Yucatan, cunoscut pentru piramida sa, El Castillo, care servea atât ca templu, cât și ca observator astronomic. 

Machu Picchu, Peru 

Este un oraș incaș construit în secolul al XV-lea pe un munte din Anzii Peruvi, redescoperit de lumea occidentală în 1911. Zidurile sale și alte elemente arhitecturale sunt tăiate în roca naturală. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...