Care este următorul obiectiv cheie al Rusiei în Ucraina. Ar putea fi viitoarea bătălie esențială a războiului

Cătălina Burghelea 05.04.2022, 11:30
Care este următorul obiectiv cheie al Rusiei în Ucraina. Ar putea fi viitoarea bătălie esențială a războiului

Armata ucraineană a câștigat lupta pentru Kiev, forțându-i pe soldații ruși să bată în retragere, dar nu în mod ordonat, dezvăluie Institutul pentru Studiul Războiului (SUA). Ucraina continuă să curețe zona din jurul capitalei Kiev de trupele lui Putin izolate și rămase în urmă în timpul retragerii, pe care unii oficiali ucraineni le descriu drept „orci pierduți”. Unde se repoziționează militarii ruși? Think tank-ul american spune care ar putea fi următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina.

Ce planuri are Rusia în Ucraina

Soldații ruși s-au retras ordonat din pozițiile lor din jurul Kievului, cu forțe de acoperire desemnate, sprijinite de artilerie și plantare de mine, pentru a permite plecarea în siguranță. Deși corpul principal al armatei ruse s-a retras de pe malul vestic și estic al Niprului, acțiunea a fost suficient de dezordonată încât unele trupe să rămână în urmă.

Cu toate acestea, războiul este departe de a se fi încheiat și ar putea încă să se întoarcă în favoarea Moscovei dacă armata rusă va reuși să lanseze o operațiune de succes în estul Ucrainei.

Armata rusă pregătește un atac în estul țării

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, armata rusă pregătește o ofensivă împotriva orașului Slovyansk, din estul Ucrainei, în efortul de a lega această zonă de alte forțe din regiunea Donbas.

„Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a captura Slovyansk se vor dovedi probabil următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina”, se arată în raportul Institutului.

Slovyansk este următorul obiectiv cheie al Moscovei

Rușii vor să ia „orașul Slovyansk cu pași mici”, a dezvăluit think tank-ul american. Dacă nu vor putea face acest lucru, efortul de a captura regiunile de est Donețk și Luhansk „va eșua”. Soldații ruși continuă să facă progrese puține sau deloc în atacurile din aceste zone, mai spune ISR. Pe de altă parte, trupele ucrainene continuă să dețină Mariupolul și probabil că vor provoca pierderi grele rușilor.

„Acțiunile Rusiei de a genera rezerviști și de a alimenta unitățile avariate din nord-estul Ucrainei sunt foarte puțin probabile să le sporească șansele de succes”, se adaugă în raport, notează BBC.

Zeci de soldați ruși refuză să lupte

Trupele lui Vladimir Putin au părăsit regiunile Cernihiv și Sumî din nord și „probabil că vor elibera complet aceste regiuni în zilele următoare”. Vestea bună este că unii soldați ruși refuză ordinul de a se alătura războiului, afirmă Statul Major General al Ucrainei. Cele două grupuri tactice de batalioane (BTG) care s-au deplasat din Osetia de Sud spre Donbas, în urmă cu mai puțin de o săptămână, nu vor să lupte, așa că planurile de a le muta înapoi în Osetia de Sud sunt în curs de pregătire.

În jur de 25 de soldați ruși au refuzat ordinele de a reintra în lupta împotriva Ucrainei, invocând pierderi masive. De asemenea, Statul Major General a afirmat că și comandanții de la diferite eșaloane din Divizia a 3-a de pușcași din Rusia au abandonat operațiunile de luptă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...