Efectele pandemiei în România: Cu cât a scăzut salariul mediu net în țară

Raluca Juncu 11.06.2020, 14:32
Efectele pandemiei în România: Cu cât a scăzut salariul mediu net în țară

Condițiile economice speciale generate de criza de COVID-19 au avut un impact considerabil asupra nivelului salarial net. Datele furnizate de Institutul Național de Statistică arată scăderi ale câștigului salarial mediu net din luna aprilie, comparativ cu luna martie a acestui an.

Câștigurile salariale din luna aprilie, comparativ cu luna martie 2020

În România, în luna aprilie a acestui an, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5201 de lei, cu 185 de lei (-3,4%) mai mic decât în luna martie 2020. În ceea ce privește salariul mediu nominal net, acesta a ajuns în luna aprilie 2020 la 3182 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7982 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1340 lei), potrivit unui comunicat de presă al INS.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 99,5% pentru luna aprilie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Față de luna martie a acestui an, indicele câştigului salarial real, în luna aprilie 2020 a fost 96,3%.

Cauzele scăderii nivelului salarial

În luna aprilie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut
faţă de luna precedentă ca urmare a întreruperii/încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi
economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), a remunerării
parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost
determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din
profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai
mari faţă de medie, din unele activităţi economice, arată informațiile de la INS.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în:

  • industria transporturilor aeriene (29,1%)
  • fabricarea produselor din tutun, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile precedente (22,8%)
  • fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), hoteluri şi restaurante, fabricarea băuturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de spectacole, culturale şi recreative (12-19%)
  • fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice ( 7,5- 11%)
Urmăriți Impact.ro și pe