Care este, de fapt, motivul pentru care tinerii căsătoriți trebuie să pupe mâinile nașilor în biserică

Emanuela Pană 13.02.2022, 13:41
Care este, de fapt, motivul pentru care tinerii căsătoriți trebuie să pupe mâinile nașilor în biserică

Dacă ai participat la mai multe cununii religioase de-a lungul timpului, atunci cu siguranță ai sesizat cel puțin o dată că tinerii căsătoriți sărută mâna nașilor și a preotului în biserică, un obicei pe care multe persoane nu-l pot înțelege. Explicația este una interesantă, fapt pentru care îți propunem să citești acest articol până la capăt.

De ce sărută tinerii căsătoriți mâna nașilor

Sărutul mâinii este un gest care se mai practică încă în zilele noastre, arătând curtoazie, politețe, respect și chiar devotament din partea bărbaților pentru femei, din partea nepoților pentru bunici ori din partea studentului pentru maestrul său. Cu siguranță ai văzut persoane care sărută mâna părinților sau poate chiar tu, în calitate de bărbat, ai făcut acest lucru. În caz contrar, este aproape imposibil să nu fi văzut măcar o dată o bătrânică sărutând mâna preotului.

În timp ce unii dintre noi aleg să își manifeste respectul și recunoștința în alte moduri, alții se considere de modă veche, găsind încă un pic de farmec în gestul cuiva de a săruta în special mâna unei doamne.

Acest gest este întâlnit deseori în biserici, în timpul cununiei religioase, când mirii sărută atât mâna nașilor, cât și mâna preotului. De menționat că acest obicei se mai păstrează încă la unele nunți, nu la toate. Care este, însă, explicația? De ce fac proaspeții căsătoriți acest gest?

Ei bine, se pare că mirii sărută mâna nașilor în semn de respect față de misiunea pe care aceștia urmează să o aibă în viața lor. Se știe că nașii sunt considerați părinți spirituali. Prin urmare, nașii trebuie să fie aproape de miri, să îi ajute atunci când este cazul, dar mai ales să le îndrepte constant atenția către Dumnezeu.

Citește și: Ce reprezintă, de fapt, nunta de argint sau cea de aur. Tot ce trebuie să ştii despre semnificaţia anilor de căsătorie

Explicația din spatele gestului

În ceea ce privește sărutarea mâinii preotului, o explicație pentru acest gest a oferit-o chiar Sfântul Ioan Gură de Aur și sună cam așa: „Știți de ce sărutăm mâna preotului? Pentru că mâna preotului ne dă ceea ce nicio altă mână de muritor nu ne poate da: Sfânta Împărtășanie!“.

De ce sărută tinerii căsătoriți mâna nașilor
De ce sărută tinerii căsătoriți mâna nașilor

Prin urmare, gestul de a săruta mâna părintelui este unul filial, creștinesc, fiind, totodată, și o dovadă de respect față de reprezentantul divinității.

Există însă și persoane care nu simt și nu vor să sărute mâna cuiva, întrucât consideră că acest gest nu îi reprezintă. Este vreo problemă în asta? Bineînțeles că răspunsul e nu.

Sărutul mâinii unei persoane, fie că este naș, preot, bunic sau oricine altcineva, trebuie să fie un gest care izvorăște din suflet și care nu trebuie făcut cu reținere. Prin urmare, nu este normal ca o persoană să se simtă obligată să facă acest gest dacă nu își dorește acest lucru. Nici chiar în cazul mirilor. După cum spuneam și mai sus, aceștia pot alege o altă modalitate prin care să îți exprime respectul și recunoștința față de părinții lor spirituali.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...