Care este, de fapt, motivul pentru care gospodinele pun orez în carne

Emanuela Pană 10.08.2021, 12:30
Care este, de fapt, motivul pentru care gospodinele pun orez în carne

Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel global, fiind primul pe lista cerealelor sănătoase. Peste jumătate din populația mondială se hrănește cu acest tip de cereală de mii de ani, orezul fiind consumat ca atare sau în combinație cu alte alimente. Specialiștii recomandă asocierea orezului cu alte legume și în niciun caz cu proteine de origine animală. Cu toate acestea, gospodinele combină orezul cu carnea în diferite rețete (sarmale, ardei umpluți, perișoare), deși împreună pot perturba serios digestia. Care este motivul pentru care fac acest lucru, afli în rândurile de mai jos.

De ce pun gospodinele orez în carne

Combinația dintre orez și carne este una nefericită potrivit specialiștilor, întrucât poate avea urmări negative asupra organismului, precum perturbarea sau chiar blocarea digestiei. Din cauza mâncărurilor asociate incorect și consumate în exces se poate ajunge la constipație, balonare, crampe, flatulență, arsuri la stomac, enzimele fiind tulburate în astfel de cazuri.

Orezul se numără printre alimentele cele mai consumate, în special în cazul curelor de slăbire, întrucât se prepară repede și este gustos. Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă să avem mare grijă la modul în care îl combinăm, mai ales dacă obișnuim să facem acest lucru în mod regulat, nu doar la anumite ocazii.

Mulți dintre noi preferă orezul în combinație cu un piept de pui sau o pulpă, însă, conform specialiștilor, acest lucru poate crea probleme majore pentru organism. Orezul conține carbohidrați, în vreme ce carnea conține proteine, iar consumate la aceeași masă, cele două alimente îți pot da digestia peste cap (lucru valabil și în cazul pastelor combinate cu carne).

Prin urmare, după o astfel de masă „greșită“ din punct de vedere nutrițional, te vei ridica de la masă cu o stare de oboseală, de cele mai multe ori apărând și senzația de balonare.

Gospodinele combină carnea și orezul în mai multe rețete, printre care avem sarmalele, ardeii umpluți, perișoarele pentru ciorbă, iar principalul motiv pentru care fac asta este dorința de a „lungi“ carnea. Altfel spus, gospodinele adaugă orez în sarmale, spre exemplu, pentru faptul că rezultă mai multă umplutură și, prin urmare, ies mai multe sarmale.

Citește și: Care este, de fapt, diferența între orez și risotto și cât de diferit se prepară

Cu ce se combină, totuși, orezul

În cazul în care te numeri printre persoanele care iubesc, totuși, orezul și vrei să îl combini corect de acum înainte, este important să știi că această cereală se combină cel mai bine cu legumele.

De ce combină gospodinele orezul cu carne
De ce combină gospodinele orezul cu carne

Întrucât orezul poate aduce o serie de beneficii întregului nostru organism, este important să reținem că el nu trebuie asociat cu proteine (carne, produse lactate, ouă, nuci, soia) ori cu alți carbohidrați (cereale, pâine, cartofi, produse de patiserie), ci doar cu legume, de preferat rădăcinoase (morcovi, țelină, sfeclă, ceapă, ridichi, cartofi dulci). Orezul poate fi combinat, de asemenea, și cu fasole, năut sau linte.

Beneficii ale consumului de orez

  1. Orezul este o excelentă sursă de energie;
  2. Fiind bogat în carbohidrați, orezul reprezintă o sursă naturală de minerale și vitamine, care contribuie la buna funcționare a organismului;
  3. Întrucât nu conține grăsimi, colesterol sau sare, orezul scade riscul obezității, menține presiunea sângelui în limitele normale și stimulează activitatea cerebrală;
  4. Orezul previne, totodată, și riscul de osteoporoză, menținând densitatea osoasă grație conținutului de magneziu și potasiu;
  5. Orezul reduce chiar și riscul de apariție a cancerului, datorită conținutului său mare de fibre și seleniu.