Care este cel mai periculos munte pe care să-l escaladezi: ai crede că este Everest, dar te înșeli

Gabriel Peneș 01.06.2023, 15:41
Care este cel mai periculos munte pe care să-l escaladezi: ai crede că este Everest, dar te înșeli

Mulți cred că Everest este cel mai periculos munte din lume. Și asta, doar pentru că deține supremația înălțimii, cu 8.848 de metri. Cu toate acestea, un alt „optmiar”, cum sunt denumite cele 14 vârfuri care depășesc 8.000 de metri înălțime, este considerat, conform statisticilor, cel mai periculos de escaladat.

Care este cel mai periculos munte pe care să-l escaladezi

Peste 310 oameni au murit în încercarea de a escalada muntele Everest, din 1920 până azi. Te-ai putea întreba ce-i „mână în luptă” pe acești alpiniști, când pericolul este așa de mare? Răspunsul clasic l-a dat britanicul George Mallory, care, în iunie 1924, a fost la un pas de a cuceri în premieră „Sălașul zeilor”, cum i se mai spune Everestului, alături de partenerul său de cățărare, Andrew Irvine.

Din păcate, ambii murit în încercarea de acum aproape un secol, dar nici acum nu se știe dacă a fost reușită, decesul lor survenind, eventual, la coborâre. „Pentru că există”, a spus Mallory, întrebat de ce vrea să urce pe Everest.

În timp ce deține recordul tragic al celor mai mulți alpiniști morți, Everestul atrage, în continuare, un număr semnificativ mai mare de oameni decât celelalte vârfuri. Tocmai de aceea, dacă se calculează rata mortalității în funcție și de numărul de expediții desfășurate pe cei 14 „optmiari” ai lumii, sunt alte piscuri care se dovedesc mult mai letale.

Calculul făcut de Statista pe baza datelor din Himalayan Database și Mountain IQ, oferă o altă imagine despre cei mai periculoși munți din lume din punctul de vedere al mortalității raportată la numărul de expediții de pe fiecare munte de peste 8.000 de metri.

Care este cel mai periculos munte pe care să-l escaladezi: ai crede că este Everest, dar te înșeli
Annapurna, deși are „doar” 8.091 metri înălțime, este considerat cel mai periculos munte din lume, din punct de vedere al numărului morți raportat la numărul de expediții care au încercat să-l escaladeze

Ai crede că este Everest, dar te înșeli

Conform acestui calcul, vârful principal, Annapurna 1, cu „doar” 8.091 metri înălțime, situat în provincia Gandaki din partea central-nordică a Nepalului, este cel mai periculos munte din lume. Din anul 1900, se estimează că 72 de persoane dintr-un număr de 244 de expediții și-au pierdut viața încercând să-l escaladeze, ceea ce înseamnă o rată a mortalității de 29,5%.

De altfel, alături de K2, Annapurna este considerat și cel mai dificil „optmiar” de escaladat, deși este abia al zecelea munte ca înălțime, dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Gigantul a fost învins în 2010 și de alpinistul român Horia Colibășanu, pentru ca în 2018, Maria Dănilă să devină prima femeie din România care a urcat pe Annapurna. Dar muntele rămâne greu de cucerit, doar 365 de persoane reușind acest lucru până în 2022.

Nu departe de Annapurna, se află un vârf mai puțin celebru, Kangchenjunga, cucerit de asemenea de Colibășanu, deși se înalță la 8.586 de metri, care este al doilea cel mai periculos munte din lume, cu o rată a mortalității de 29,1%. Îl urmează faimosul K2, 8.611 metri, al doilea munte de pe planetă ca înălțime, care are o rată a mortalității de 22,9%.

Care este cel mai periculos munte pe care să-l escaladezi: ai crede că este Everest, dar te înșeli
Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a reușit să urce nu doar pe Everest, ci și pe Annapurna și Kangchenjunga, primii doi cei mai periculoși munți din lume

Annapurna, vârful cel mai mortal de pe planetă

Este cunoscut în lumea alpiniștilor drept un munte foarte dificil de cucerit, mai ales din cauza vremii aspre și a riscului sporit de căderi de pietre și de avalanșe.

Cu o rată a mortalității de 14,1%, Everestul este abia al șaselea cel mai periculos munte din lume, din punct de vedere al numărului de morți raportat la numărul de expediții, fiind depășit și de Dhaulagiri 1 (8.167 de metri), cu 21,9% și de Nanga Parbat (8.126 de metri), cu o rată a mortalității de 20,8%.

Cu toate acestea, se pare că Everestul poate deveni mai letal decât a fost până acum. Sezonul 2023 de escaladă a devenit deja anul cu cele mai multe decese din istoria muntelui, înregistrându-se deja 12 morți și 5 dispăruți – dar presupuși tot morți – tragicul record fiind deținut până acum de 1996, cu 15 alpiniști pieriți pe Everest.

Asta se întâmplă și pentru că în goana după veniturile aduse de această afacere, guvernul nepalez a emis nu mai puțin de 479 de permise de expediție, un alt record pentru faimosul vârf.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....