Secretul celor mai buni cartofi prăjiţi stă într-un detaliu ce îi face să aibă un gust fix ca al celor de la fast food. Metoda de pregătire pentru ca ei să iasă crocanți la exterior și moi la interior este extrem de simplă, dar durează ceva mai mult decât cea pe care o aplică majoritatea oamenilor.
Metoda de pregătire este foarte simplă. Mai întâi, se curăță cartofii și se taie în felii de aproximativ un centimetru lățime și aproximativ cinci centimetri lungime. Este recomandat ca aceștia să fie lăsați într-un vas înalt cu apă în jur de 15 minute. În acest fel, va fi eliminat o parte din amidon, astfel încât să nu se lipească între ei la prăjire.
Apoi, se scurge apa și se poate presăra puțină sare fină pe cartofi. Se pregătesc două tigăi, pentru că cei mai buni cartofi prăjiți se prepară în două etape.
În prima etapă, cartofii se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins la 140 de grade Celsius pentru aproximativ șapte sau opt minute. În cea de-a doua etape, după 10 minute de pauză, se prăjesc într-o altă tigaie cu ulei încins la 190 de grade Celsius, timp de cinci minute.
Între cele două etape, cartofii se pot da la congelator pentru aproximativ o jumătate de oră. Însă, rezultatul nu va fi foarte diferit. Totuși, o pauză de 10 minute între cele două prăjiri este necesară.
Motivul este acela că șocul de temperatură la introducerea cartofilor în cea de-a doua tigaie îi va face și mai crocanți la exterior, în timp ce la interior vor rămâne moi. La final, trebuie să fie lăsați pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie, astfel încât acestea să absoarbă excesul de ulei.
Această metodă de pregătire a celor mai buni cartofi prăjiți face și ca aceștia să absoarbă mai puțin ulei decât atunci când sunt preparați într-o singură etapă, într-o singură tigaie sau într-un ceaun. La sfârșit, se gustă un cartof și se presară puțină sare, parmezan, sosuri sau alte ingrediente, după preferințe.
Însă, indiferent de metoda de pregătire aleasă, ca să iasă cei mai buni cartofi prăjiți, secretul stă în alegerea soiului. Este important să fie aleși cartofii pentru prăjit, nu pentru copt sau fiert, iar cele mai bune soiuri sunt Monalisa și Kennebec.
În plus, uleiul folosit pentru prăjirea cartofilor trebuie să fie unul de calitate. Se poate alege unul de floarea-soarelui sau unul de măsline extravirgin, dar cel din urmă va da o aromă distinctă cartofilor pai.