Care e motivul pentru care USR a atacat planul de relansare al Guvernului. Ce s-a întâmplat în culise

Raluca Juncu 01.07.2020, 18:52

Guvernul României a lansat Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică ce vizează un nou model de dezvoltare a României ce își propune să schimbe modelul de dezvoltare bazat pe consum, într-un model de creștere economică bazat pe investiții, digitalizare și stimularea capitalului românesc. Evenimentul de lansare a avut loc miercuri, la ora 18:00, însă nu au fost invitați liderii tuturor partidelor.

Dan Barna, nemulțumit de planul de relansare economică anunțat de Guvern

La evenimentul de lansare a Planul de relansare economică a României, inițiat de Guvernul condus de Ludovic Orban, nu au fost invitați membri ai Uniunii Salvați România (USR). Dan Barna, liderul formațiunii susține că s-a simțit deranjat de faptul că premierul nu i-a transmis nicio invitație cu prilejul acestei lansări.

„S-a tot discutat despre viitoarea guvernare PNL-USR-PLUS, după alegerile parlamentare, însă documentul, care pare un program de guvernare propus pentru următorii ani, nu a fost discutat și cu noi, cei care ar trebui să le fim parteneri de guvernare. Dan Barna nici măcar nu a fost invitat la lansare”, au declarat surse din USR, pentru Digi24.ro.

Mai mult, nici Dacian Cioloș, liderul grupului PLUS nu a fost invitat să ia parte la eveniment. Nemulțumirea reprezentanților USR vine pe fondul faptului că PNL, USR și PLUS discută despre susținerea unor candidați comuni la la alegerile locale, dar și despre o guvernarea a partidelor de dreapta, după alegerile din decembrie 2020, mai scrie sursa citată.

Dan Barna critică pe pagina sa de Facebook Planul de relansare economică a României, inițiat de Executiv, unde pune la îndoială proveniența reală a banilor, precum și înființarea unui fond de investiții român, cu o capitalizare iniţială de 300 de milioane de euro şi a Băncii Naţionale de Dezvoltare (BND) ca instituţie de credit pentru proiecte de investiţii.

„De unde vin toți banii ăștia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României (…)

O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente și în tot felul de strategii uitate prin sertare. Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice – inventarea unui fond de investiții de stat așa cum propuneau PSD și PNL în 2016 nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiații guvernului (indiferent de culoare). Apare și încă o bancă de stat. De ce?”, a scris Barna pe Facebook.

Sursa foto: Inquam Photos