Care au fost singurele ființe pe care le-a iubit Elena Ceaușescu, deși era considerată un demon, de care se temea și soțul ei

Stefan Daniel 10.09.2019, 14:34
Care au fost singurele ființe pe care le-a iubit Elena Ceaușescu, deși era considerată un demon, de care se temea și soțul ei

Toți cei care au cunsocut-o îndeaproape pe Elena Ceaușescu spun că a fost o femeie crudă, respingătoare și fizic, și sufletește. Unii au spus despre ea că era demonul lui Ceaușescu, iar acesta se pare că se temea de ea. Și, totuși, au existat niște ființe pe care odioasa soție a dictatorului9 le-a iubit mai mult ca orice pe lume. De fapt, se spune că au fost singurele ființe pe care le-a iubit cu adevărat. Dar trăsăturile ei aproape umane au pălit întotdeauna în fața mult prea numeroaselor răutăți pe care le făcea, a invidiei și a urii.

Care au fost singurele ființe pe care le-a iubit Elena Ceaușescu

Care au fost singurele ființe pe care le-a iubit Elena Ceaușescu, deși era considerată un demon, de care se temea și soțul ei

Nici măcar românii nostalgici după comunism nu prea au cuvinte de laudă la adresa ei. Atunci când spun că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, îl au în minte doar pe el, nu și pe ea. Despre ea, aproape oricine crede că a fost o scorpie. Chiar și cei care au cunoscut-o îndeaproape au spus asta.

Foștii membri ai presonalului cuplului Ceaușescu spun că singurele ființe pe care le-a iubit Elena au fost cei doi labradori ai familiei, Corbu și Sharuna. Oare chiar i-a iubit mai mult decât pe „prințișorul” Nicu? Poate da, poate nu, doar ea a știut cel mai bine pe cine a iubit cu adevărat.

„Tot ce se întâmpla rău era din vina noastră: covorul din elicopter care se scămoșa, zdruncinăturile provocate de timpul urât. Nu avea încredere în nimeni și ura pe toată lumea”, povestește colonelul Maluțan, fostul lor pilot, conform Historia. Dacă în public, cel puțin, juca rolul celei mai fidele și mai sincere admiratoare a soțului ei, în particular îl copleșea cu tot disprețul ei pentru umanitate.

Dictatorul se temea de Elena Ceaușescu

Este incert adevărul despre relația pe care o aveau soții Ceaușescu. Unii spun că el o punea la respect atunci când ea „sărea calul”, ba chiar îi mai și ardea o palmă, ca să-i închidă gura. Alți spun că, dimpotrivă, el se temea de ea și uneori își manifesta acea atitudine umilă de soț ținut sub papuc de nevastă. Profesorul Ion Ardeleanu povestește următorul scenariu:

„Sunt convins că-i era frică de ea. Dacă trebuia să meargă la un dineu sau la o reuniune și era în întârziere, începea să se uite la ceas, să bâlbâie scuze și să transpire”. După spusele unui alt fost apropiat al lui Ceaușescu, ea folosea adesea cele două arme favorite ale nevestelor afurisite: „Fără mine, tu n-ai fi nimic” și „Sunt singur ape care poți să contezi”.

Așadar, era șantajat emoțional, am putea spune. Și mai era și presiunea psihologică pe care au avut-o mereu românii – „ce ar spune lumea dacă…”. Nicolae Ceaușescu mai degrabă prefera să arate tuturor discret că „înghițea” vrute și nevrute de la nevastă, decât să pună piciorul în prag și să se despartă de această femeie dificilă și atât de puțină educație și bun simț.

Urmăriți Impact.ro și pe