”Carantină națională timp de o lună”. Motivul pentru care Alexandru Rafila susține această inițiativă

Iancu Andreea 29.10.2021, 23:28
”Carantină națională timp de o lună”. Motivul pentru care Alexandru Rafila susține această inițiativă

Al patrulea val al pandemiei de coronavirus a afectat grav România. Cu un număr extrem de ridicat al infectărilor, cu record de decese și de persoane internate la ATI, țara noastră a devenit fruntașă în rândul statelor europene pentru cel mai negru scenariu trăit de populație. Pentru că numărul deceselor se păstrează în continuare ridicat, Alexandru Rafila, specialist în domeniul Sănătății din cadrul PSD, propune carantină națională timp de o lună. Cu toate acestea, politicianul susține că este necesar ca decizia să fie luată de comun acord cu patronatele și sindicatele.

Alexandru Rafila propune carantină națională pentru o lună de zile. Cum motivează politicianul PSD această măsură

Politicianul PSD, Alexandru Rafila, este de părere că o carantină națională care să se desfășoare timp de o lună ar urma să reducă rapid numărul deceselor de Covid-19. Deputatul susține că această decizie trebuie să fie luată ținând cont de situația actuală. Totodată ar urma să fie implicată inclusiv populația, căreia i se va explica faptul că este nevoie de solidaritate, fără a crea tensiune și haos.

Da, dar una care să țină cont de realități. Trebuie să fie o reducere a activităților sprijinită de populație, care se face împreună cu participarea celor afectați, explicată și acceptată de comun acord. Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea, a precizat Rafila.

Discuțiile cu reprezentanții mediului privat și ai sindicatelor ar urma să se contureze în mai multe propuneri transmise către Guvern. Totodată, Alexandru Rafila a punctat faptul că este nevoie de o măsură clară și fermă, care să aibă efecte vizibile în rândul deceselor provocate de Covid-19. 

Toate lumea are dreptul la opinie. Totuși, fiecare trebuie să înțeleagă, suntem afectați de acest număr înfiorător de 500 de decese zilnic. Noi putem controla acest lucru într-un timp mai scurt, pentru a limita pagubele umane și economice. Sau putem veni cu jumătăți de măsură și tergiversări, și rămânem în fruntea clasamentul la morți. Lucrul acesta e intolerabil, a spus Rafila.

Carantină națională timp de o lună de zile
Alexandru Rafila, îngrijorat cu privire la situația epidemiologică din România

Propuneri pentru reducerea activității HoReCa

Printre propunerile care includ carantina națională timp de o lună de zile se numără și unele care vizează reducerea activităților HoReCa. Acestea ar urma să fie valabile pe o perioadă limitată, însă Rafila a precizat și o condiție. Politicianul consideră că este necesar ca Guvernul să își asume plata rapidă a ajutoarelor pentru afacerile afectate de pandemie. Deocamdată, Alexandru Rafila a avut mai multe discuții formale cu privire la pandemie cu mai mulți reprezentanți ai organizațiilor sindicale, ai principalilor operatori economici și din Educație.

Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activitățile să rămână deschise. Această situație de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncrederea sectorului privat. Nu vreau să intru în detalii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanți. Dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila, despre obligativitatea certificatului verde

Politicianul PSD a făcut câteva precizări și cu privire la legea prin care certificatul verde devenea obligatoriu în anumite situații, dar care a picat la votul din Senat. Alexandru Rafila este de părere că proiectul de lege nu trebuie să discrimineze sau să pună în pericol sistemul sanitar. De aceea, PSD va propune câteva amendamente în Camera Deputaților.

Proiectul de lege nu trebuie să fie discriminatoriu și nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului de sănătate. O formă rescrisă a proiectului trebuie să fie pe o perioadă foarte clar determinată, nu doar pe perioada stării de alertă, care durează de un an și jumătate. Nu putem să nu sprijinim și accesul la testare, dar trebuie încurajat de stat, iar prevederile legate de plata testelor nu credem că sunt bune, a spus Rafila într-o declarație de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe