Carantina de noapte în weekend, valabilă pentru şapte localităţi de lângă Bucureşti. În ce interval orar nu mai ai voie să ieşi din casă

Iancu Andreea 25.09.2021, 12:54
Carantina de noapte în weekend, valabilă pentru şapte localităţi de lângă Bucureşti. În ce interval orar nu mai ai voie să ieşi din casă

În urmă cu doar o zi, rata de infectare din trei dintre localitățile din județul Ilfov se regăsea în scenariul de 6 cazuri la mia de locuitori. Între timp, în această dimineață, autoritățile au transmis că șapte localități de lângă București au trecut de rata de incidență de 6 la mie, astfel că se impune carantina de noapte în weekend. Această măsură se aplică și pentru alte județe din România, acolo unde numărul de cazuri de coronavirus a crescut îngrijorător. Măsurile restrictive se vor elimina doar în cazul în care rata de incidență va începe să scadă.

Autoritățile au anunțat carantina de noapte în weekend pentru șapte localități de lângă București

Locuitorii mai multor localități din zona Capitalei vor trebui să respecte de astăzi noi măsuri menite să limiteze răspândirea Covid-19, după ce autoritățile au raportat o rată de incidență de peste 6 la mie în mai multe dintre ele. Astfel, se instituie carantina de noapte, deocamdată în weekend, pentru mai mulți cetățeni care locuiesc lângă București. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a raportat o rată de infectare de peste 6 cazuri la mia de locuitori în șapte dintre localitățile limitrofe ale Capitalei, după ce în urmă cu doar o zi numai trei dintre ele depășiseră această rată.

Astfel, locuitorii din Afumați (7,01 la mie), Bragadiru (6,91 la mie), Chiajna (6,95 la mie), Dobroești (8,12 la mie), Mogoșoaia (6,18 la mie), Popești – Leordeni (6,27 la mie) și Voluntari (6,09 la mie) vor trebui să respecte măsura carantinei de weekend, ce se impune în situația depășirii ratei de incidență de 6 la mia de locuitori. Programul magazinelor pentru aceste localități va fi redus, instituindu-se restricții de circulație pe timp de noapte. În continuare, copiii cu vârsta de până la 12 ani nu sunt obligați să prezinte un test negativ pentru a participa la diferite activități, în timp ce persoanele vaccinate se vor putea deplasa în și din localitățile carantinate.

Carantina de noapte în weekend pentru șapte localități de lângă București
Șapte localități din județul Ilfov, în carantină de noapte, în weekend

Ce restricții se aplică în cazul localităților care au intrat în scenariul roșu, cu peste 6 cazuri la mia de locuitori

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 20:00 – 05:00, cu câteva excepții:

  • deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Măsurile prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art.2 – Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19.

Art.3 – (1) Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

(3) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Art.4 – Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

Art.5 – Se propune ca în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, în baza unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Urmăriți Impact.ro și pe