SPECIAL

Caracterul rusesc și ciudățeniile lui. Cum să-i cunoaștem mai bine pe ruși

Dan Mlădinoiu 02.04.2022, 14:03
Caracterul rusesc și ciudățeniile lui. Cum să-i cunoaștem mai bine pe ruși

Orice popor își are propriile trăsături morale. Întruchipate în diferite planuri. Ca un arbore din a cărui tulpină se ramifică un cod unic. Inconfundabil, în care abundă linii de conduită specifice. Un ADN complicat provenind din ajustări de ordin istoric, social, economic, educațional și chiar politic. Negarea sau punerea la îndoială a acestuia sunt nerecomandate, pentru simplul motiv că nu se ajunge la niciun rezultat. Pe deasupra, ofensează. Iată câteva teme considerate tabu într-o eventuală conversație cu un interlocutor rus, care sunt bine a fi evitate.

Cum să-ți fie frig, ești rus?!

Nu, nu toți s-au născut în Siberia sau în Urali, unde mercurul scade cu mult sub media pe țară. Mulți oameni provin din centrul sau sudul Rusiei, unde clima nu este radical diferită de Europa continentală. Iar cei care vin din Siberia, Urali sau Nord știu foarte bine că trebuie să te îmbraci călduros pentru a evita problemele de sănătate. Contrar unor credințe, rușii nu merg în pantaloni scurți și sandale prin zăpadă!

Bea mai mult, ești rus!

„Crezi că suntem cu toții alcoolici?”-asta e ceea ce probabil îi vei auzi spunând. În general, rușilor le repugnă toate comentariile despre presupusul lor obicei, viciul băuturii în exces. Deși, alcoolismul a fost clar dovedit un grav flagel în societatea sovietică. Astăzi cifrele arată că rușii beau mai puțin. Și asta chiar dacă este încă o problemă nerezolvată pentru mulți dintre ei. Cu toții afirmă că știu când să se oprească, deși nu este cazul. O asemenea întrebare/convingere poate fi considerată o insultă, mai ales dacă au băut prea mult.

Caracterul rusesc si ciudateniile lui
Caracterul rusesc si ciudateniile lui

Rusia nu a câștigat al Doilea Război Mondial

O astfel de afirmație este casus belli. Pentru un covârșitor procent de 99% dintre ruși, angajați politic sau nu, ar fi scânteia declansării unui conflict aprins o asemenea declarație. Este de amintit că în fiecare an Ziua Victoriei (9 mai) este sărbătorită în toată țara și întruchipează triumful considerat incontestabil al URSS. Așadar, nu se va ajunge niciodată prea departe cu o temă de acest gen. E doar pierdere de timp.

Rușii – un popor imprevizibil

Un rus poate experimenta toate cele patru anotimpuri într-o singură zi. Trece de la o stare la alta. Deși uneori morocănos și pesimist la serviciu, seara se poate distra de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat până atunci. Sau, un tip disperat, care de obicei vegetează pe canapea, transformându-se brusc într-un campion hotărât să practice sportul său preferat.

 Leneș sau muncitor

Eroul popular rus Ilya  Muromets a fost șchiop în primii 33 de ani din viață. El și-a petrecut o mare parte din timp în pat. A fost vindecat prin vizitarea unor înțelepți care l-au determinat să meargă să-l slujească pe prințul Vladimir. Nu întâmplător acest mit are o semnificație profundă pentru ruși. Nimic nu poate motiva un rus leneș când nu există probleme urgente de rezolvat. Chiar și motivația unui profit îl inspiră foarte slab, pentru că liniștea sufletească este prețuită mai mult decât banii. Cu toate acestea, dacă interesele familiei, ale rudelor sau ale celor dragi sunt în joc, nimic nu-l poate împiedica să dea totul. Același lucru este valabil atât pentru onoarea națională cât și cea personală.

Ezitant sau îndrăzneț

„Măsurați de șapte ori, tăiați o dată” este un proverb pe care fiecare rus îl învață în copilărie. De-a lungul istoriei sale, Rusia a trecut prin lungi și persistente perioade de deficit, astfel încât cumpătarea a fost întotdeauna o virtute. De asemenea, există reguli nescrise pentru aproape orice, de la prepararea verzei murate până la asamblarea unui computer. În vremea URSS, rușilor le plăcea să glumească spunând că trăiesc „într-o țară de consilii” (n. red.- cuvântul „sovietic” înseamnă și „consiliu” în rusă). Acestea sunt motivele pentru care rușii sunt adesea foarte indeciși. Pe de altă parte, când pare că toate opțiunile au fost epuizate și cineva nu are nimic de pierdut, el se sperie și face lucrurile în felul lui, ignorând toate sfaturile și avertismentele raționale. Uneori este o strategie câștigătoare, însă doar ocazional.

Pesimist sau jovial

O viziune destul de sumbră asupra vieții a fost întotdeauna o caracteristică a rușilor și este înrădăcinată adânc în psihicul națiunii, în parte datorită valorilor creștine ortodoxe care propovăduiesc smerenia ca fiind cea mai mare dintre virtuți. În vremuri grele și pline de încercări, rușii nu învinovățeau cerul, ci, dimpotrivă, le-au  perceput ca pe o încercare de la Dumnezeu și au fost întotdeauna gata să accepte provocarea. În secolul al XX-lea, rușii nu au avut ani simpli, astfel încât perspectiva pesimistă s-a dovedit a fi adevărată. Pe de altă parte, un rus știe să se bucure de viață. Când trebuie să se te distreze, nimic nu îl poate opri…

Ordonat ori pasionat

Pentru că țara este atât de mare, Rusia a pus întotdeauna mare preț pe comandă. Rușii se confruntă cu multe reguli acasă, la școală, în societate, în transportul public, precum și cu reguli nescrise de respect pentru persoanele în vârstă.În epoca sovietică, libera exprimare nu era acceptată. Mersul cu mulțimea a fost încurajat, în timp ce o personală ieșire  în evidență era descurajată. Astfel, rușii sunt obișnuiți să comande și le place să-și conserve acest statut. Ca exemplu, numărul pe cap de locuitor al funcționarilor publici și al polițiștilor din țară este printre cele mai mari din lume.

Ordinul nu este însă impus doar de autorități. Acasă, majoritatea rușilor sunt foarte preocupați de ordine. Aproape fiecare familie are un unchi sau bunic cu „mâini de aur” care poate repara sau construi aproape orice, de la o mașină de tocat carne la un motor de mașină. În plus, aproape fiecare femeie , mamă sau bunică crede de cuviință că este o chestiune de proprie onoare să-și păstreze apartamentul perfect curat.

Acești oameni, totuși, pot fi pasionați de lucruri care contează cu adevărat pentru ei. Bunicul  meticulos și ușor de înțeles poate deveni brusc furios când echipa lui de fotbal pierde, iar o mamă grijulie poate avea nopți nedormite din cauza dificultăților cu care se confruntă personajele din telenovela ei preferată. Chiar și tinerii studenți militari pot trece de la cea mai strictă ordine la dansuri indecente în timpul liber. O viață bazată în mod scrupulos pe ordine îi poate determina pe ruși să atace atunci când se ivește ocazia.

Rezervat sau deschis

Rușii, fapt bine cunoscut, nu zâmbesc prea mult . A fi rezervat este un semn de demnitate și vine din simțul ordinii pe care fiecare rus se simte obligat să-l mențină. Acest personaj destul de introvertit, poate ascunde o inimă mare, cu care se pot lega conversații cu adevărat profunde dacă ajungi să-l cunoști mai bine. Totuși, rusul nu înțelege întotdeauna ce ar trebui să fie secret despre viața sa privată.

Toată lumea trece prin aceleași momente grele, crede el. Nu consideră că este benefic să-i cunoști problemele, speranțele și așteptările lui. Mai ales după o sticlă de băutură. Cantitatea de informații private pe care este capabil să o împărtășească poate speria un străin , dar lor le place să se întâlnească și să se gândească la aceleași probleme din nou și din nou cu aceiași oameni. Este aproape o formă de autoterapie națională. După două sau trei ore de plâns, bărbații și femeile se simt mai bine și se întorc la rutina lor zilnică – până la următoarea discuție, de la inimă la inimă. (sursa: culturell.com)

Urmăriți Impact.ro și pe