Capitala rămâne fără apă caldă în această iarnă? ELCEN a anunțat că sunt pierderi mari din rețeaua de termoficare. Ce alte pericole mai există

Ana Anitoiu 17.09.2020, 13:37
Capitala rămâne fără apă caldă în această iarnă? ELCEN a anunțat că sunt pierderi mari din rețeaua de termoficare. Ce alte pericole mai există

Locuitorii Capitalei s-ar putea trezi fără apă caldă și căldură în această iarnă, conform unui comunicat al Companiei Electrocentrale București (ELCEN). Aceasta a anunțat că pierderile de apă fierbinte aproape s-au dublat, față de cele din anul trecut.

Ce alte pericole mai există pentru locuitorii Capitalei, în afară de problemele cu apa caldă și căldura

Pierderile de apă fierbinte au ajuns de la 1200t/h – valoarea de anul trecut, la 2200t/h, în prezent, conform companiei ELCEN, ce este deținută de Ministerul Economiei și Energiei.

„O problemă gravă generează în acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarnă următor, cu posibile consecinţe negative atât asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor, cât şi asupra alimentării cu energie electrică necesară funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional.

(Pierderile sunt, n.r.) foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare”, a transmis ELCEN.

Compania ELCEN susține că lipsa lucrărilor de reparații a generat situația în care se află acum rețeaua operată de Termoenergetica.

„(Rețeaua, n.r.) a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd în fiecare oră în pământ prin găurile din conducte, afectând solul și clădirile”, a mai transmis ELCEN.

Această companie mai susține că Termoenergetica, companie deținută de Primăria București, are datorii la ELCEN de aproximativ 400 milioane de lei.

Capitala rămâne fără apă caldă în această iarnă? ELCEN a anunțat că sunt pierderi mari din rețeaua de termoficare. Ce alte pericole mai există

Compania ELCEN, contrazisă de Termoenergetica

Pe de altă parte, reprezentanții Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) au transmis un comunicat de presă prin care dezaprobă ELCEN, numindu-i afirmațiile drept „neavenite și nefondate”.

În plus, compania Termoenergetica acuză ELCEN că dorește să politizeze subiectul termoficării, înainte de alegerile locale 2020.

„Dezaprobăm ferm afirmaţiile făcute de ELCEN, considerând că sunt neavenite şi nefondate, fiind aruncate în spaţiul public înainte de alegerile locale în încercarea de a politiza subiectul termoficării, fără a realiza că prin aceste acuzaţii nefondate se poate crea panică în rândul populaţiei”, a transmis Termoenergetica.

Compania a precizat că pe toată durata sezonului cald, au fost făcute mai multe tipuri de lucrări la reţelele de termoficare, în mai multe zone, din toate sectoarele Capitalei.

„În acest moment sunt în derulare lucrări de reabilitare a reţelei de termoficare în 19 şantiere. În paralel cu aceste şantiere, zilnic s-au executat şi se execută lucrări de mentenanţă sau lucrări programate pentru remedierea defecţiunilor şi a deficienţelor apărute, precum şi a avariilor survenite în reţea. Toate aceste tipuri de lucrări sunt afişate zilnic, în timp real, pe site-ul companiei. ”, mai arată un comunicat al Termoenergetica.

Compania a mai atras atenția că, momentan, ELCEN este cea care nu poate asigura debitele necesare funcţionării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti.

„În ceea ce priveşte «manifestarea îngrijorării profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică şi electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020 – 2021», atragem atenţia colegilor de la ELCEN că la momentul publicării comunicatului de presă, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare funcţionării în parametrii optimi în 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, întrucât la începutul acestei luni odată cu intrarea în revizie a CET-ului Grozăveşti şi pornirea CET Vest se asigură un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe oră, faţă de debitul asigurat înainte de această relocare, care era de 2.500 de t/h.

Reprezentanţii ELCEN au invocat în acest sens o problemă tehnică, respectiv înfundarea singurului cazan de apă fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar în aceste condiţii reprezentanţii CMTEB au făcut tot posibilul pentru asigurarea unei funcţionări cât mai echilibrate a sistemului fără a ieşi în spaţiul public şi fără a supune atenţiei opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN”, mai arată comunicatul.

În plus, reprezentanții Termoenergetica au făcut un apel la echipa ELCEN pentru a continua bună colaborare tehnică, „ce timp de zeci de ani a dus la asigurarea confortului termic în casele bucureştenilor”.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...