Cantitatea de mâncare pe care românii o aruncă într-un an. Suntem fruntași în Europa

Rădulescu Valentin / 10.09.2020, 10:47
Cantitatea de mâncare pe care românii o aruncă într-un an. Suntem fruntași în Europa

Românii aruncă la coș aproximativ 16 kilograme de mâncare în fiecare lună, arată statisticile făcute la nivel global. Acest lucru se întâmplă deseori din cauza mâncării care se degradează foarte repede, iar oamenii estimează greșit și fac cumpărături în exces atunci când vine vorba de hrană.

Ce cantitate de mâncare aruncă românii într-un an?

Românii aruncă anual 2,2 milioane de tone de alimente la gunoi în fiecare an. Potrivit unei statistici a Uniunii Europene, România se clasează pe locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, reprezentând un procent de 2,55%. Acest lucru se întâmplă foarte des în perioada sărbătorilor, atunci când oamenii cumpără de toate, dar nu apucă să mănânce cât și-au propus.

„Legislația din România înțelege prin ”risipa alimentară” situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman, fie pentru că sunt degradate, fie pentru că sunt distruse”, spune Bogdan Constantinescu, managerul BRAI CATA SRL, potrivit bizbrasov.ro.

Cantitatea de mâncare pe care românii o aruncă într-un an. Suntem fruntași în Europa
Cantitatea de mâncare pe care românii o aruncă într-un an. Suntem fruntași în Europa

Aproape 5 milioane de români își asigură hrana foarte greu

În timp ce alții aruncă kilograme de mâncare la gunoi, alții muncesc din greu să le obțină. Potrivit statisticilor, aproximativ 5 milioane de români își asigură mâncarea cu mare dificultate, iar peste 200 de mii de copii adorm flămânzi.

Cea mai mare parte din alimentele aruncate în România provin din gospodării. Cel mai des ajunge la gunoi mâncarea gătită, care reprezintă 24% din totalul hrănii aruncate, urmată de fructe (22%), legume (21%), produse de panificație (20%) și produsele lactate, care reprezintă 11%.

Totodată, excesul de alimente aruncate la gunoi poate constitui și un factor de instabilitate pe plan mondial, iar într-un comunicat de presă emis de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, ziua de 16 octombrie a fost declarată Ziua Națională a Alimentației și a combaterii risipei de alimentare.

„Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. La fel de importantă este asigurarea securității alimentare a populației. Accesul populației la produse agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră a tuturor statelor lumii, dar în primul rând a celor subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Problema accesului la alimente constituie un factor care poate duce la instabilitate pe plan mondial. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate, iar în mod asemănător este necesar consumul responsabil”, a mai spus Bogdan Constantinescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI