Când vor putea călători românii fără restricții în Spania. Data exactă

Diana Radu 30.06.2020, 15:31
Când vor putea călători românii fără restricții în Spania. Data exactă

Românii vor putea călători în Spania începând de miercuri, 1 iulie. Ministerul de Interne spaniol a anunțat că restricțiile de călătorie se vor ridica progresiv în țările terțe, pe baza unei liste aprobate de Uniunea Europeană.

Spania ridică interdicțiile de călătorie pentru români

În Monitorul Oficial al Spaniei a fost publicată deja o listă cu noile categorii de călători exceptaţi de la restricţiile de deplasare, indiferent de locul lor de provenienţă. Însă, documentul nu cuprinde dispoziții referitoare la țările considerate sigure, pentru care, începând din iulie, statele UE îşi vor redeschide frontierele, ce au fost închise la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea pandemiei de COVID-19.

Lista respectivă va trebuie aprobată sau respinsă până marți la ora 12:00 de către țările membre, anunță Croația, care deține preşedinţia Consiliului UE.

Ministerul de Interne din Spania îi desemnează pe cetăţenii din UE drept beneficiari ai circulaţiei libere. Țara și-a deschis deja frontierele cu ţările din spaţiul Schengen la 21 iunie, când s-a încheiat starea de alertă. Cu Portugalia urmează să-și deschidă frontierele miercuri.

spania, interdictii de calatorie, romani
Spania ridică interdicțiile de călătorie pentru români

De la 1 iulie va fi permisă deplasarea pe teritoriul Spaniei a persoanelor care deţin permise de rezidenţă sau vize de şedere de lungă durată eliberate de statele membre UE şi de cele din spaţiul Schengen. De asemenea, în aceeași categorie intră și studenţii şi lucrătorii cu calificare înaltă, a căror activitate este necesară şi care nu poate fi amânată sau realizată de la distanţă.

Pentru transporturile de mărfuri, transportul maritim sau activități din domeniul pescuitului sau pentru transportul aerian comercial, Spania nu aplică nicio restricție.

„Nu vor fi acceptaţi din motive de ordine şi sănătate publică în contextul crizei sanitare cetăţeni din terţe ţări, cu excepţia celor care rezidă în UE, în statele asociate spaţiului Schengen, în Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino”, potrivit ministerului de Interne din Spania.

 

Urmăriți Impact.ro și pe