Când vor începe să circule în București tramvaiele cumpărate de Nicușor Dan. ”Contract de 200 de milioane euro, bani europeni”

Ana Anitoiu 11.05.2021, 20:20
Când vor începe să circule în București tramvaiele cumpărate de Nicușor Dan. ”Contract de 200 de milioane euro, bani europeni”

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat când vor începe să circule în București tramvaiele cumpărate de el. Edilul a precizat că a fost semnat un contract în valoare de 200 de milioane de euro, bani europeni, cu compania Astra Vagoane Călători.

De când vor circula tramvaiele cumpărate de Nicușor Dan

Potrivit Primarului General al Capitalei, este vorba despre 100 de tramvaie noi. Primul dintre acestea va fi furnizat în luna august a anului 2022. Apoi, vor fi furnizate câte patru tramvaie în fiecare lună. Nicușor Dan a învinovățit administrația Gabrielei Firea pentru întârzierea proiectului.

„Sunt bucuros pentru că facem un pas înainte în modernizarea transportului public, segmentul de tramvaie este de departe cel mai rămas în urmă. Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate patru tramvaie în fiecare lună (…) Un cuvânt despre fosta administraţie, dacă nu s-ar fi încăpăţânat să insiste să dea în mod nelegal acest contract unei firme turceşti şi ştiţi că s-a pronunţat şi CNSC-ul, s-a pronunţat şi Curtea de Apel Bucureşti, am fi avut aceste tramvaie începând cu vara anului 2020”, a spus Nicușor Dan.

Cand vor incepe sa circule in Bucuresti tramvaiele cumparate de Nicusor Dan
Nicusor Dan

Care este situația tramvaielor din București. Pe ce linii vor intra unele noi

În prezent, situația tramvaielor din București nu este tocmai bună. Din numărul total al tramvaielor din Capitală, cele mai multe sunt vechi. Mai exact, multe dintre ele au fost fabricate în anii 1970. Directorul general al Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, a anunțat pe ce linii vor circula cele noi.

”Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu începând cu anul 2022 și vor putea fi folosite de bucureșteni pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55. În mandatul meu, principalele priorități vor fi siguranța și confortul călătorilor din București. Parcul auto existent va fi întreținut, curățat iar serviciile noastre de transport călători se vor îmbunătăți permanent.”, a spus Adrian Criț.

Licitație cu surpriză pentru noile tramvaie din București

Licitația pentru cele 100 de tramvaie noi ale Bucureștiului a fost lansată în anul 2018 de către administrația Gabrielei Firea. Finalul a fost surprinzător. Atunci s-au înscris doi competitori: turcii de la Durmazlar Makine San. Vetic AS și compania Astra Vagoane Arad, condusă de Valer Blidar. Câștigători au fost turcii, în 2019, în ciuda faptului că vagoanele produse de ei nu întruneau cerințele impuse de Primăria Capitalei.

Astra Vagoane Călători a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Instituția a stabilit că singura ofertă ce putea fi luată în considerare era cea a arădenilor. Conflictul s-a mutat în instanță, iar în cele din urmă turcii au pierdut. Însă, în tot acest timp, prețurile de producție au crescut, conform lui Nicușor Dan. Astfel, s-au purtat discuții suplimentare, pe o perioadă de câteva luni, până a se ajunge la semnarea contractului. Vezi AICI cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...