Când vor avea loc următoarele alegeri în România. Decizia așteptată de Guvern

Luiza Moldovan 20.05.2020, 13:29

În toamnă ar putea avea loc alegerile locale, dar mai e nevoie de decizia Curții Constituționale privind organizarea acestora. Este concluzia Biroului Politic Național de astăzi.

Surse: Guvernul vrea alegeri înainte de valul al doilea al epidemiei

Surse liberale spun că Executivul dorește alegeri locale în toamnă (septembrie – octombrie), iar în decembrie – alegeri parlamentare.

Așadar, este așteptată decizia CCR privind organizarea alegerilor, care a fost modificată în Parlament de PSD. Acesta dorește ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament, prin lege organică, cu cel puțin 75 de zile înaintea votului, nu de către Guvern, cum e prevăzut acum.

Dar PNL a atacat această lege la CCR.

Orban e prins între data de atac al celui de-al doilea val al pandemiei și decizia Curții Constituționale
Orban e prins între data de atac al celui de-al doilea val al pandemiei și decizia Curții Constituționale

Cine decide la urmă decide mai bine: Curtea Constituțională sau virusul?

De altfel, premierul Ludovic Orban a mai declarat în trecut că parlamentarele ar putea fi organizate pe data de 6 decembrie . Orban spunea în aprilie că, dacă primul val al epidemiei se va stinge în iulie, un al doilea ar putea începe în octombrie, așa că lasă loc liber organizării localelor în septembrie-octombrie.

Acum, toată lumea așteaptă decizia Curții Constituționale, care va lămuri datele de desfășurare a alegerilor. Desigur, Orban și-a luat un termen de siguranță, întrucât nimeni nu poate să anticipeze în totalitate cum va arăta toamna în România, din punctul de vedere al cazurilor de infecții cu coronavirus.

Practic, nici nu se știe cine decide mai mult: Curtea Constituțională sau virusul.

Urmăriți Impact.ro și pe