Când vom scăpa de dosarul cu șină. Ministrul Digitalizării a anunțat momentul când se va întâmpla acest lucru

Dumitrică Roxana 13.08.2022, 17:53
Când vom scăpa de dosarul cu șină. Ministrul Digitalizării a anunțat momentul când se va întâmpla acest lucru

Ministrul PNL al Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat  că el semnează zilnic „munţi de documente” pe hârtie și a subliniat că nu vom scăpa prea curând de dosarul cu şină.

Ce spune ministrul

„Munţi de documente de hârtie am semnat. În fiecare dimineaţă aşa îmi încep ziua. Intru în acest minister şi găsesc vrafuri de documente pe care le semnez. Am semnat şi electronic, am semnat şi contractul de implementare al cloud-ului guvernamental, l-am semnat electronic, dar când vine vorba de fluxurile de documente, ministerul nu are în acest moment o platformă care să gestioneze acest flux de documente. Am pus această problemă din prima zi, cum să fii în Ministerul Digitalizării şi să plimbi hârtii toată ziua?”, a afirmat Burduja, potrivit news.ro.

Ţinta ministerului, asumată în PNRR, este migrarea a 30 de instituţii publice de nivel central în cloudul guvernamental, până la finalul anului 2026.

Legea dosarului cu sina

Legea „anti – dosar cu șină”, adoptată

Camera Deputaților a adoptat, decizional și cu majoritate de voturi, proiectului de lege privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate. Legea merge la promulgare.

Deputatul PNL Sabin Sărmaș, inițiatorul legii, afirmă că, practic, „epoca documentelor printate din administrația publică apune”. Textul de lege, la care s-a lucrat în grupul de lucru Law and Technology Lab al Comisiei IT&C, a avut susținerea parlamentarilor, fiind votat în Plen de 274 de deputați din cei 278 prezenți.

Legea Interoperabilității nu este doar un obiectiv PNRR atins. Este o reformă fără precedent a modului în care se livrează serviciile publice în România. Imaginați-vă că orice serviciu public va arăta ca o cumpărătură online – câteva click-uri prin care cetățeanul solicită respectivul serviciu, sau că va fi accesat printr-o simplă cerere, fără dosar cu șină, dacă cetățeanul alege să meargă la ghișeu”, declară Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe