Dosarul cu șină este istorie. Legea care face un pas important către digitalizarea României, adoptată

Ioana Bucur 29.06.2022, 18:27
Dosarul cu șină este istorie. Legea care face un pas important către digitalizarea României, adoptată

Un pas important a fost făcut miercuri, 29 iunie. Dosarul cu șină este pe cale să devină istorie, după votul dat în Camera Deputaților, ce a fost for decizional. Legea Interoperabilităţii, adică legea care ne duce mai aproape de îndeplinirea unei misiuni ce poate să pară imposibilă, digitalizarea României, tocmai a fost adoptată. Ce nu vor mai putea cere, de acum, funcționarii publici.

Românii își vor lua adio de la dosarul cu șină

Statul a făcut un nou pas important către digitalizarea României. Miercuri, 29 iunie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Legea Interoperabilităţii, prin care se poate nu doar reglementa ci și facilita schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituții.

„Legea Interoperabilității nu este doar un obiectiv PNRR atins. Este o reformă fără precedent a modului în care se livrează serviciile publice în România.

Imaginați-vă că orice serviciu public va arăta ca o cumpărătură online – câteva click-uri prin care cetățeanul solicită respectivul serviciu, sau că va fi accesat printr-o simplă cerere, fără dosar cu șină, dacă cetățeanul alege să meargă la ghișeu”, a declarat Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Potrivit documentului, funcţionarii publici nu vor mai putea cere documente la care au oricum acces prin contactarea altor instituţii ale statului.

Legea are la bază principiul „o singură dată“ (once-only), conform căruia, pentru a beneficia de un serviciu public, persoanele fizice nu mai trebuie să prezinte instituțiilor și autorităților acte de stare civilă, documente care privesc bunurile pe care le dețin în proprietate sau date privind situația lor fiscală existente la ANAF.

Dosarul cu șină este istorie. Legea care face un pas important către digitalizarea României, adoptată
Camera Deputaților din România

Digitalizarea României, tot mai aproape

Măsurile sunt aplicabile și persoanelor juridice, care nu vor mai mai fi nevoite să pună la dispoziția instituțiilor publice copii ale certificatului de înmatriculare sau ale certificatelor constatatoare, la fiecare interacțiune cu acestea.

„Practic, cu această lege, epoca documentelor printate din administrația publică apune”, mai declară Sabin Sărmaș, inițiatorul actului normativ.

La procesul de elaborare a legii au participat membrii grupului de lucru „Law and Technology Lab”, constituit la inițiativa Președintelui Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din cadrul Camerei Deputaților, în luna decembrie 2021.

Din acest grup fac parte reprezentanți ai următoarelor structuri: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ASPEN Institute Romania, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii ANIS, Confederația Patronală Concordia, Transilvania IT Cluster, Consiliul Investitorilor Străini, Tech Lounge, Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...