Home » Top News » Când va fi gata, de fapt, noua stație de metrou a Bucureștiului. Previziuni sumbre de la sindicatul Metrorex. „Mai greu ca pe vremea lui Ceaușescu”. EXCLUSIV
EXCLUSIV
Când va fi gata, de fapt, noua stație de metrou a Bucureștiului. Previziuni sumbre de la sindicatul Metrorex. „Mai greu ca pe vremea lui Ceaușescu”. EXCLUSIV
Metrorex nu a ajuns încă la nivelul de călători de dinainte de pandemie. Afirmația aparține liderului sindical al celei mai importante formațiuni de acest tip de la Metrou, Unitatea – Sindicatul Liber Metrorex, Marian Artimon.
„Luna aceasta avem șanse mari să stingem datoria care ne-a privat toată vara, pe noi toți, de condiții normale de călătorie. În prezent, avem în circulatie doar 57 de garnituri de tren, iar de luni, 3 octombrie, o dată cu începerea anului universitar, adăugăm alte sapte trenuri pentru orele de vârf, dimineața și seara, câteva ore.
Ca atare, la anumite ore vom ajunge la 64 de garnituri în folosință, pe diverse trasee”, a precizat Marian Artimon pentru impact.ro.
Statie noua metrou
„Datoriile pe anul trecut au fost achitate integral”
În mod normal, Metrorex se poate lăuda cu un maxim de 82 de garnituri de metrou folosite concomitent pe toate cele cinci magistrale ale sale, dar efectele disputei cu compania Alstom, cea care furnizează de ani buni mentenanța trenurilor, ca și curățenia acestora, par să nu se fi epuizat încă complet.
Din luna iulie, Metrorex a beneficiat de un parc zilnic de rame de metrou mult diminuat, după ce Alstom a redus semnificativ ritmicitatea asigurării reparațiilor necesare garniturilor de metrou, ca urmare a unei datorii de circa 33 de milioane de euro.
„Din câte știu, datoriile pe anul trecut au fost achitate integral, iar până la finele lunii se vor stinge și cele pe acest an. Actualul ministru și conducerea Metrorex par a fi reușit să rezolve probleme mai vechi, ale unui ministru care nu s-a priceput deloc la treaba pe care a fost cândva numit să o administreze”, a mai spus Marian Artimon.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Liderul sindical spune că va mai trece o vreme până când Metrorex va reuși să se întoarcă la media sa zilnică de călători, cu care era obișnuit înainte de pandemia de COVID-19.
„Încă nu am atins pragul de 600.000 de călători zilnic, în condițiile în care înainte de pandemie aveam perioade și cu peste 700.000 de bucureșteni ce foloseau metroul.
Ca să nu mai vorbim că pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, în perioada iernilor acelea grele, cu multă zăpadă, ajungeam și la un milion de călători pe zi”, precizează același Marian Artimon.
În ceea ce privește deschiderea de noi stații, liderul sindical e sceptic că 2022 ne va aduce asemenea surprize plăcute:
„Stația din zona Berceni, cea pe care Primăria Sectorului 4 și-a asumat-o, ar fi trebuit să fie gata la finele acestui an. Nu se va întâmpla.
Dar există șanse reale ca stația Tudor Arghezi, cum se va numi ea, să fie dată spre folosință în luna martie, anul viitor! Cam asta e singura noastră șansă, să ne mărim mult aria de transport a publicului”.
Marian Artimon e optimist și în legătură cu faptul că de anul viitor vor începe lucrările pentru ca metroul să poată ajunge în trei ani până la Aeroportul Băneasa, din direcția Gara de Nord.
Și tot din 2023 compania de transport subteran ar putea primi și noi trenuri de metrou. Metrorex și Alstom au încheiat la finele primăverii un contract pentru 13 noi garnituri, care ar trebui să deservească magistrala V de metrou, cea dintre Rîul Doamnei și Eroilor.
Prima dintre cele 13 noi garnituri e așteptată cel mai târziu în luna ianuarie. Marian Artimon speră și ca viitoarele noi rame să asigure un transport mai bun și pe magistrala IV de metrou, acolo unde se mai află încă serviciu trenuri de metrou din perioada comunistă.