Când trecem la ora de iarnă. Românii se pregătesc să dea ceasurile cu o oră înapoi

Andra Daoud 12.09.2022, 20:24
Când trecem la ora de iarnă. Românii se pregătesc să dea ceasurile cu o oră înapoi

România va trece în curând la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că se va întuneca mai devreme, dar vom dormi cu o oră în plus. Schimbarea orei are loc de două ori pe an și, deși la nivelul Uniunii Europene s-a propus ca țările membre să poată renunța la schimbarea orei, România nu a făcut acest lucru. Când vom trece la ora de iarnă în 2022 și ce trebuie să știe românii cu privire la modificarea orei.

Când se trece la ora de iarnă

Ora se schimbă de două ori pe an în România, iar momentele sunt cunoscute drept trecerea la ora de vară, respectiv trecerea la ora de iarnă. Țările membre ale Uniunii Europene au avut posibilitatea să decidă dacă rămân la ora de iarnă sau de vară, însă în țara noastră schimbarea va avea loc și în acest an.

În mod tradițional, România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din luna octombrie. Mai precis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei, însă până în prezent niciunul dintre statele membre nu a luat o decizie în acest sens.

Țările din blocul comunitar aveau posibilitatea de a decide, definitiv, dacă doresc să rămână în mod permanent la ora de vară sau la ora de iarnă. Ideea de a renunța la ora sezonieră a apărut pentru prima dată în anul 2018, însă atunci unele state europene s-au opus, considerând că nu este momentul potrivit să ia o asemenea decizie. Contextul pandemiei și al războiului au amânat decizia în acest sens în multe state, printre care și România.

Cand trecem la ora de iarna
Trecerea la ora de iarna va avea loc la finalul lunii octombrie

Vom dormi cu o oră în plus

Până când se va lua o decizie în sensul renunțării la schimbarea orei primăvara și toamna, românii au motive de bucurie, fiindcă se vor odihni mai mult la schimbarea orei. În plus, ziua de 30 octombrie devine cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Trecerea la ora de vară şi de iarnă presupune modificarea ceasurilor cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă. Atunci când trecem la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel ora 3:00 devine ora 4:00. În schimb, trecerea la ora de iarnă se face invers. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00.

Prin introducerea orei de vară s-a dorit creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a soarelui. Această măsură a fost extrem de eficientă pentru persoanele care se ocupau cu agricultura. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Modificarea orei de iarnă 2022 se face după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul anotimpului de vară. Acela a fost și momentul în care ziua a fost egală cu noaptea.

Urmăriți Impact.ro și pe