Editorial Alin Buzărin

Când te calcă Poliția și ”cercetează” cu bocancul dacă mai trăiești…

Alin Buzărin 14.01.2022, 16:14
Când te calcă Poliția și ”cercetează” cu bocancul dacă mai trăiești…

Această imagine, departe de a fi ideală din punct de vedere fotografic, e plină în schimb de semnificații. După ce-a dat cu mașina Poliției peste două fete pe trecerea de pietoni (tragica întâmplare de joi, de pe strada Laminorului), slujbașul Statului se dă jos de la volan și dă cu piciorul într-una dintre victime, aruncată de impact la vreo 50 de metri distanță. ”Cercetează”, ”se informează” dacă fata mai trăiește. Cu bocancul! În Uniunea Europeană, în Secolul XXI!

Definiția de om

Dacă dai cu mașina peste un câine sau peste o mâță, tot cobori și iei victima în brațe. Vezi dacă se mai poate ceva, iar dacă nu, îi veghezi ultima suflare. E o datorie omenească elementară, un gând care ar trebui să izvorască din propriul tău creier, din propria ta inimă, din propria ta conștiință, din propria ta definiție de om!

Ducându-se la victimă și punând bocancul pe trupul sfârtecat, acest polițist, înainte de a intra în contradicție cu regulamentele interne ale instituției pe care o servește, înainte de a contraveni Codului Penal, încalcă grosolan cele mai elementare norme de conduită umană!

Când te calcă Poliția și cercetează cu bocancul dacă mai trăiești
Autospeciala Poliției implicată în accidentul teribil

Dincolo de Justiție

Au mai călcat mașinile Poliției oameni pe trecerea de pietoni. Au mai produs oamenii legii, din vina lor, accidente mortale. E treaba organelor de cercetare să stabilească dacă autospeciala avea și semnalele acustice în funcțiune, nu doar pe cele sonore (martorii oculari ai evenimentului susțin că nu le-avea).

E treaba șefilor acelui polițist să afle dacă se justifica gonitul cu 80 la oră pe o stradă care nu e nici bulevard, nici pistă de viteză. E treaba Instanței de judecată să-i aplice împricinatului pedeapsa pe care acesta o merită. Însă e treaba noastră, a tuturor, să ne delimităm și să ne descotorosim de asemenea bestii cu chip de om!

Cand te calca Politia si ”cerceteaza” cu bocancul daca mai traiesti...
Imagine cutremurătoare de la locul accidentului

Înapoi în peșteri!

Ca polițist nu ești numai angajatul Statului, ci și slujbașul acestuia. Ești plătit să te afli în slujba comunității, a oamenilor, a fiecărui individ în parte. Cum faci tu asta? Dând peste oameni pe trecerea de pietoni și apoi verificând cu vârful încălțării dacă victima mai suflă? Aplicând unui semen de-al tău un tratament pe care nu i-l aplici nici măcar unui câine?

Fotografia de mai sus, așa neclară cum e, nu doar că ne întoarce cu veacuri în urmă, ci ne duce îndărăt în peșteri, când simțirea umană încă nu se rafinase îndeajuns, când ne mai foloseam încă de ghioagă. Acum, în loc de ghioagă avem bocanc.

Instanța morală

Am înțeles că echipajele de Poliție ajunse la fața locului l-au extras repede pe purtătorul de bocanc de la fața locului și l-au schimbat în haine civile, ca să nu-l mai recunoască mulțimea adunată să-l sfâșie. Într-adevăr, lapidarea nu e o soluție. Polițiștii și-au salvat colegul de linșajul imediat și probabil că de-acum încolo Justiția își va spune cuvântul.

Însă episodul cu bocancul, greu de încadrat într-un paragraf de Cod Penal, înainte de a fi de competența Instanței de judecată, e de competența instanței morale pe care, fiecare dintre noi, pretindem c-o purtăm cu noi înșine. Iar această instanță nu poate cauționa nicicum acest gest de cruzime, descalificant pentru întreaga stirpe omenească!

Urmăriți Impact.ro și pe