Când se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paşte. Mulţi credincioşi fac această greşeală

Ana Anitoiu, Badea Violeta 29.04.2021, 18:06
Când se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paşte. Mulţi credincioşi fac această greşeală

Când se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paște. Această tradiție este respectată de aproape fiecare familie din țară. Dacă unii români preferă culorile obținute natural, din coji de ceapă, sfeclă sau varză roșie, alții sunt adepții pachetelor din comerț la care adaugă sau nu fel și fel de ornamente. Însă, indiferent de varianta aleasă, mulți credincioși fac o greșeală referitoare la ziua în care desfășoară această activitate.

Când se vopsesc, de fapt, ouăle pentru Paști. În ce zi din Săptămâna Mare trebuie să le colorezi

O legendă spune că Fecioara Maria a mers plângând la crucea pe care era răstignit Iisus Hristos și a așezat lângă ea un coș cu ouă ce au fost înroșite de sângele lui. De aceea, de Paște se vopsesc ouă, deși în prezent mulți credincioși nu folosesc doar culoarea roșu, ci aleg și alte nuanțe, în funcție de preferințe.

Dacă credința populară a fost ajustată în privința culorii, astfel că multe persoane aleg să pună pe masa de Paște tot felul de nuanțe și ornamente, încă persistă o dezbatere referitoare la ziua în care se vopsesc ouăle. Se spune că acest lucru se face fie în Joia Mare, fie în Sâmbăta Mare, deoarece în Vinerea Mare se coc pasca și cozonacul. Însă, preoții spun că nu există, de fapt, o regulă în acest sens și că importantă este doar respectarea datinii. Astfel, greșeala ar fi cramponarea de o regulă ce nu există, de fapt.

Cand se vopsesc ouale pentru Paste
Oua de Paste

Câți bani cheltuie românii din mediul urban pentru mesele de Paște

Un studiu realizat de către agenţia de cercetare de piaţă iSense Solutions, în perioada 20-22 aprilie, a dezvăluit câți bani alocă românii din mediul urban pentru pregătirea meniului de Paște. Același studiu a arătat și că în ceea ce privește alimentele tradiționale nelipsite din casele lor la această sărbătoare sunt ouăle roşii (79%) şi cozonacul (50%). Vezi AICI din ce magazin poți cumpăra cel mai ieftin cozonac! Citește AICI cum se vopsesc ouăle de Paște natural!

”27% dintre aceştia au început să facă aprovizionarea cu o săptămână înainte de Săptămâna Mare, lăsând doar anumite cumpărături aproape de Paşte. Până la 300 de lei este bugetul alocat cumpărării de alimente în perioada sărbătorilor pascale pentru 30% dintre românii din mediul urban, respectiv între 300 şi 500 de lei pentru 34%, iar restul de 36% au în plan să cheltuiască peste 500 de lei.”, au arătat rezultatele studiului.

Cum își petrec românii Paștele

Același studiu a dezvăluit că foarte puțini dintre românii din mediul urban ar urma să își petreacă Paștele într-o destinație de vacanță sau în compania rudelor. Cei mai mulți dintre ei ar fi ales să se bucure de această sărbătoare doar în compania familiei.

”78% dintre românii din mediul urban plănuiesc să petreacă Paştele acasă, cu familia restrânsă, iar 13% tot acasă, însă cu rudele, respectând măsurile de siguranţă în vigoare. Aproximativ 9% au în plan concedii la munte, mare sau în alte locuri”, mai arată concluziile cercetării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...