Când se tunde vița-de-vie, de fapt. Secretele celor mai pricepuți grădinari pentru o recoltă bogată

Emanuela Pană 14.09.2022, 10:42
Când se tunde vița-de-vie, de fapt. Secretele celor mai pricepuți grădinari pentru o recoltă bogată

Când se tunde vița-de-vie și cum se face acest lucru. Calitatea și cantitatea strugurilor sunt influențate în mare măsură de tăierea viței-de-vie, fapt pentru care este important să cunoști câteva reguli de aur și noțiuni de bază pentru a executa corect această lucrare. Vița-de-vie trebuie tunsă periodic pentru o recoltă bogată de struguri, iar o greșeală frecventă în rândul viticultorilor începători este aceea că taie prea mult din masa de coardă.

Când se tunde vița-de-vie și cum. Reguli de aur pentru o recoltă bogată

Vița-de-vie, planta îndrăgită de zei, este originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului.

Cultura viței-de-vie este o ramură de prim ordin a economiei naționale, fiind cunoscută din vremuri străvechi. Viticultura românească a urmat cursul apariției și dezvoltării viticulturii mondiale, considerându-se că vița-de-vie s-a cultivat la noi în țară cu circa 3000 de ani Î.e.n.

Strugurii sunt culeși de mii de ani pentru proprietățile lor medicinale și valoarea nutritivă, iar istoria lor este strâns legată de cea a vinului – licoarea fermentată îndrăgită și de zei.

Importanța tăierii la vița-de-vie

Tăierea viței-de-vie este una dintre lucrările care dictează atât dezvoltarea lăstarilor, cât și cantitatea și calitatea producției de struguri, fapt pentru care orice viticultor ar trebui să-i știe importanța. Fiind vorba despre o liană, fără intervenția agricultorilor vița-de-vie ar crește în lungime, formând mai multe frunze și mai puține fructe.

În plus, puținii struguri care ar crește ar avea dimensiuni reduse și o concentrație scăzută de zahăr, iar explicația constă în faptul că resursele plantei sunt consumate, în acest caz, de frunze și tulpini. Așadar, tăierile executate corect vor conferi plantei o forma mai ușor de îngrijit (joasă, semi-înaltă, înaltă) și vor permite o dezvoltare mai puternică a butucului, ducând la o producție superioadă din toate punctele de vedere.

Tăierile bine realizate contribuie, de asemenea, la întărirea butucului, care va deveni mai rezistent în fața bolilor, a dăunătorilor, precum și a condițiilor meteo nefavorabile. Principalul scop al acestor lucrări îl reprezintă optimizarea creșterii și fructificării viței de vie. Un proces absolut necesar, tăierea viței-de-vie ridică însă numeroase întrebări, iar noi vom răspunde în continuare la cele mai importante.

Când se tunde vița-de-vie?

După cum aminteam și mai sus, pentru a avea o recoltă bogată de struguri, viticultorii trebuie să tundă periodic vița-de-vie. Prima tăiere a acesteia se execută iarna timpuriu, după care se tunde regulat vița-de-vie pe perioada întregului sezon în care planta crește, pentru a fi productivă.

Perioada optimă pentru a executa această lucrare este sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Dacă vița-de-vie este tunsă mai târziu, posibilitatea ca planta să nu reziste în sezonul rece este destul de mare. În timpul tăierii vlăstarii noi se răresc, deoarece atunci când sunt prea mulți butașul nu mai are energia necesară pentru a se dezvolta.

Mai mult, butașul nu mai primește cantitatea necesară de substanțe nutritive pentru a rodi. Totodată, creșterea prea densă implică și o circulație mai slabă a aerului, ceea ce duce la apariția bolilor fungice. Prin urmare, la prima tăiere, viticultorii elimina 70-80% din vlăstarii crescuți în anul precedent.

Cum se tunde vița-de-vie?

În primii 3-5 ani după plantare, tăierile la cultura viței-de-vie se fac pentru a da forma dorită butașilor. Cel mai frecvent tip de tăiere este tăierea pentru rodire, care are ca scop, după cum o sugerează și denumirea, asigurarea unei recolte bogate de struguri. Dacă pe plantație există butuci de vie bătrâni, se face și tăiere pentru regenerare.

Cand se tunde vita de vie
Cum se tunde vita de vie

Atunci când tăierea este executată corect, butucii își recapătă productivitatea pe care o aveau în perioada de maturitate. De reținut că tăierea pentru rodire (sau tăierea pentru fructificare) este cel mai important tip de tăiere de pe parcursul vieții viței-de-vie.

Există trei sisteme prin care se poate face tăierea pentru fructificare, și anume:

  • Sistemul de tăiere scurt – acest tip de tăiere se realizează atunci când butașii devin mai puțin productivi, lăstarii pe care se vor forma ciorchinii de struguri tăindu-se la 2-3 ochi în fiecare an;
  • Sistemul de tăiere lung – presupune lăsarea unor corzi pentru rod de 6-12 ochi, ce se vor arcui pentru a fi legate;
  • Sistemul de tăiere mixt (Guyot) – este o combinație între cele două sisteme de mai sus.

Orice sistem de tăiere ai alege, evită pe cât posibil să faci răni pe lemnul viței-de-vie. De asemenea, nu uita că scurtarea coardelor se face chiar deasupra ochiului, iar tăierile se fac numai pe o singură parte a lemnului multianual.

Relugi pentru tăierea viței-de-vie

Iată câteva reguli de care trebuie să ții cont atunci când execuți lucrarea de tăiere a viței-de-vie, pentru a avea o recoltă bogată:

  • Elimină orice urmă de boală, fie că vorbim despre leziuni la nivelul butucilor, struguri care nu se coc sau frunze decolorate. Acestea pot fi arse pe câmp sau aruncate la gunoi;
  • Felul în care este tăiată via este foarte important: lemnul nu trebuie zdrobit, iar tăietura trebuie să fie netedă;
  • Tăietura trebuie executată perpendicular;
  • Tăierea în exces scurtează durata de viață a butucului. Aceasta este o greșeală frecventă în rândul viticultorilor fără experiență, care taie chiar și până la 90% din masa de coardă a viei.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...