Când se termină mandatul lui Vladimir Putin. Data la care ar putea să dispară din fruntea Rusiei

Iancu Andreea 01.04.2022, 17:23
Când se termină mandatul lui Vladimir Putin. Data la care ar putea să dispară din fruntea Rusiei

Vladimir Putin se află la conducerea Federației Ruse încă din anul 2000, însă, în ciuda faptului că legislația face posibil ca un președinte să aibă doar două mandate consecutive, liderul de la Kremlin a reușit să apeleze la diferite tertipuri pentru a putea să își prelungească perioada în care controlează Rusia. Totuși, potrivit reglementărilor recente, modificate chiar de către președintele rus, mandatul lui Vladimir Putin ar urma să se încheie la un moment dat.

Când ar trebui să se încheie mandatul lui Vladimir Putin

Președintele rus pare să conducă Rusia dintotdeauna. Vladimir Putin a reușit să modifice mereu regulile jocului în favoarea sa, astfel că legislația care stabilește candidaturile la funcția de președinte al Federației Ruse a fost schimbată pentru a fi în favoarea liderului de la Kremlin. În urmă cu un an de zile, Vladimir Putin promulga o lege care îi permite să candideze pentru alte mandate la președinția Rusiei, după ce a adunat deja patru astfel de mandate.

Cu toate acestea, legea stabilește și momentul în care se încheie mandatul lui Vladimir Putin. Liderul rus a făcut modificări legislative care îi permit să candideze pentru încă două mandate de președinte, deși se află în prezent la cel de-al doilea mandat consecutiv și la al patrulea în total. Conform actului normativ propus în urmă cu un an de zile în parlamentul rus și adoptat de legislativ la finalul lunii martie 2021, Vladimir Putin poate să rămână la putere până în 2036, când va împlini vârsta de 84 de ani.

Când se încheie mandatul lui Vladimir Putin
Dmitri Medvedev și Vladimir Putin

Președintele rus a adunat patru mandate în fruntea Federației

Vladimir Putin și-a concentrat eforturile în ultimii ani pentru a restabili ordinea constituțională a Federației ruse în favoarea sa și a-și consolida puterea. Practic, prin noua lege se resetează la zero numărul de mandate ale actualului lider de la Kremlin și îi permite să se înscrie la o nouă candidatură. Totuși, legislația nu elimină limita de două mandate consecutive și este dedicată exclusiv persoanelor care au ocupat înainte de semnarea noului act normativ funcția de președinte. În acest caz, se încadrează doar Vladimir Putin și Dmitri Medvedev.

Constituția Rusiei stabilește că o persoană nu poate beneficia de mai mult de două mandate consecutive de președinte, fiind necesar să aștepte un mandat pentru a candida la al treilea. O astfel de strategie a abordat Putin în anul 2008, când a făcut schimb de funcții cu premierul de atunci, Dmitri Medvedev. Cel din urmă a trecut în fotoliul de președinte, iar actualul lider de la Kremlin a fost premier. Ulterior, în 2012, Putin a redevenit președinte pentru al treilea mandat și apoi, în 2018, a fost ales pentru al patrulea. Mandatul său din prezent urmează să se încheie în 2024.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...