Medvedev anunță că Rusia ar putea bloca exporturile de grâu pentru țările „neprietenoase”: „Din fericire avem mulţi prieteni şi ei nu sunt deloc în Europa sau America de Nord”

Ana Anitoiu 01.04.2022, 11:10
Medvedev anunță că Rusia ar putea bloca exporturile de grâu pentru țările „neprietenoase”: „Din fericire avem mulţi prieteni şi ei nu sunt deloc în Europa sau America de Nord”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, unul dintre principalii colaboratori ai actualului lider rus, Vladimir Putin, a anunțat, vineri, că Rusia ar putea bloca exporturile de grâu pentru țările „neprietenoase”. El a declarat că Moscova are mulți prieteni, care nu se află în Europa sau America de Nord.

Dmitri Medvedev, despre blocarea exporturilor de grâu

Rusia este un important exportator de grâu. Uniunea Europeană şi Ucraina sunt principalii ei concurenți în comerțul cu această materie primă. Moscova deja trimite grâu mai ales către Orientul Mijlociu și Africa.

De altfel, după anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014, Rusia a interzis cele mai multe importuri de alimente occidentale. Multe companii străine, cum sunt cele producătoare de ciocolată, și-au oprit luna trecută vânzările în această țară.

În contextul sancțiunilor pe care țările occidentale i le-au impus Moscovei în urma invadării Ucrainei de către forțele militare ruse, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a anunțat că grâul rusesc ar putea ajunge de acum încolo doar în țările prietene.

Medvedev anunta ca Rusia ar putea bloca exporturile de grau pentru tarile „neprietenoase”
Dmitri Medvedev si Vladimir Putin

„Vom furniza produse agricole şi alimentare doar prietenilor noştri. Din fericire avem mulţi prieteni şi ei nu sunt deloc în Europa sau America de Nord”, a declarat Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte al Federaţiei Ruse în perioada 2008-2012, iar în prezent ocupă funcția de secretar adjunct al Consiliului de Securitate Naţională rus.

Medvedev a adăugat că piața internă și controlul prețurilor în interiorul acesteia reprezintă priorități pentru Rusia. Exporturile de produse agricole ruse către ţările „prietene” vor fi atât în ruble, cât şi în monedele naţionale ale acestora, în proporţii stabilite împreună.

Rusia, decizii referitoare la ulei și semințe de floarea-soarelui

De asemenea, Ministerul rus al Agriculturii a anunțat, joi, că Moscova nu va mai permite exportul de seminţe de floarea-soarelui, începând de vineri şi până la sfârșitul lunii august. În plus, va impune cote la exporturile de ulei de floarea-soarelui. Scopul este de a evita problemele de aprovizionare şi de a reduce presiunile asupra preţurilor de pe piaţa locală.

Conform Ministerului rus al Agriculturii, începând din 15 aprilie şi până la data de 31 august, va fi impusă o cotă la export de 1,5 milioane de tone  la uleiul de floarea-soarelui.

Conform unor oficialii din industria alimentară, India are un contract pentru a cumpăra de la Rusia 45.000 de tone de ulei de floarea-soarelui rusesc la un preţ record, cu livrare în luna aprilie. Aceasta după ce prețurile locale la ulei au crescut enorm după încetarea livrărilor din Ucraina, în contextul războiului.

Prețul record oferit de Rusia pentru India ar fi de 2.150 de dolari pe tona de ulei de floarea-soarelui. Acesta include costurile cu asigurarea şi transportul (CIF). Pentru uleiul de soia, prețul este de 1.767 de dolari, iar pentru cel de palmier, este de 1.720 de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...