Când se plantează salata verde? Trucuri ca să obții o recoltă bogată

Emanuela Pană 24.07.2023, 14:28
Când se plantează salata verde? Trucuri ca să obții o recoltă bogată

Salata verde este apreciată pentru conținutul său bogat în vitamine și minerale, fiind cultivată pentru frunzele sale verzi, care se consumă în special în stare proaspătă. Salata verde este probabil una dintre cele mai cunoscute și consumate plante legumicole de la noi, având numeroase beneficii pentru sănătate. Află, în continuare, când se plantează salata verde.  

Beneficiile consumului de salată verde 

Mulți dintre noi așteptăm primăvara cu nerăbdare pentru a pregăti un castron cu salată din aceste frunze verzi și proaspete, pline de vitamine și minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu – minerale esențiale pentru metabolismul întregului corp). Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, salata din frunze de salată verde este și foarte prietenoasă cu mucoasa stomacului. 

Salata verde, cunoscută și sub denumirea științifică de Lactuca sativa, are origini în Marea Mediterană. Astăzi, această plantă cu frunze verzi se regăsește în întreaga lume. Salata verde este o plantă cu un conținut mare de apă, aproximativ 94 – 95%, fiind extrem de folosită în curele de slăbire (este săracă în calorii). 

Deși conținutul nutrițional al salatei variază în funcție de soi, studiile au arătat că aproape toate speciile conțin o cantitate semnificativă de vitamina A sau retinol. În plus, salata verde este o sursă excelentă de beta-caroten, esențial pentru sănătatea pielii, oaselor și ochilor.  

Salata verde susține metabolismul, are efect cardio-protector, împiedică răspândirea celulelor canceroase, previne deteriorarea celulelor neuronale, sprijină eliminarea toxinelor, ajută la îmbunătățirea calității somnului și în diabet.  

Citește și: Cum păstrezi salata verde proaspătă timp de o lună? Trucul folosit de gospodinele iscusite ca să nu se mai ofilească frunzele

Tipuri de sol și temperaturi preferate de plantă 

Înainte de a trece la treabă, ar trebui să cunoști câteva lucruri despre salata verde. În primul rând, este important de știut că salata verde nu este sensibilă la temperaturi, aceasta având nevoie de cel mult trei grade Celsius în faza de germinare.  

Nici când răsare nu devine mai pretențioasă, astfel că salata rezistă la temperaturi negative chiar și după ce i-au dat câteva frunze tinere. Salata verde se dezvoltă foarte bine la 16 grade Celsius, neavând pretenții legate de lumină. Iubește solurile cu mult humus, care rețin bine apa – element de care salata verde are nevoie pentru a se dezvolta. 

Salata verde preferă pH-ul neutru sau foarte puțin acid și poate fi cultivată în asociere cu ridichi, ceapă verde sau usturoi. Deoarece are o perioadă destul de scurtă de creștere și maturizare, această plantă poate fi cultivată în sistem de culturi succesive ori după o cultură de roșii, vinete, castraveți sau ardei.  

Înainte de a planta semințele de salată, terenul trebuie să fie bine curățat de buruieni și să fie fertilizat cu materie organică. O a doua activitate importantă constă în mărunțirea pământului.  

Răsadurile de salată verde se obțin destul de ușor, astfel că tot ce trebuie să faci este să pui semințele într-un pat germinativ cu turbă, ca mai apoi să te asiguri că au o temperatură constantă de 16 grade. Fii atent și la lumină, deoarece 6-8 ore de lumină vor ajuta planta să se dezvolte armonios.  

Vezi și: Cum se face ciorba de salată verde? Secretul celor mai iscusite gospodine

Când se plantează salata verde?  

Salata verde se plantează în special primăvara și toamna, ea putând fi cultivată cu succes și pe timp de iarnă, dar doar dacă iarna este una blândă. Vara nu este întocmai anotimpul preferat al salatei, astfel că o cultură înființată la temperaturi ridicate necesită o altfel de îngrijire și condiții ceva mai speciale.  

Cand se planteaza salata verde
Cand se planteaza salata verde

Există două modalități prin care poți planta salata, și anume: plantarea de răsaduri sau însămânțarea. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, atunci este necesară mărunțirea temeinică a pământului și menținerea acestuia umed, pentru a asigura o germinare uniformă.  

Ai grijă ca temperatura să depășească 3 grade Celsius, temperatura ideală pentru ca răsadurile de salată verde să se dezvolte în mod corect fiind cuprinsă între 16 și 18 grade. Răsadurile se dezvoltă rapid în spații calde precum solarii, sere înmulțitor și paturi germinative.  

Salata poate fi mutată în ghiveci sau în tăvi de tip alveolar (unde rămâne până la momentul plantării) abia când dezvoltă între trei și cinci frunze reale.  

Când se plantează salata verde în grădină?

Salata verde se plantează atunci când răsadurile au vârsta de aproximativ o lună, primăvara devreme (perioada ideală este sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcție de temperaturile exterioare).  

În cazul în care vrei să te bucuri de salată verde proaspătă pe tot parcursul verii, plantarea se poate face până la sfârșitul lunii iunie. Salata are o perioadă scurtă de vegetație, aceasta putând fi recoltată la aproximativ 50 de zile de la semănare. După 120 de zile poți recolta și semințele, pe care să le folosești la o nouă cultură în anul care urmează.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...