Când se plantează roșiile? Care este cea mai bună perioadă pentru a obține o recoltă bogată?

Emanuela Pană 09.04.2024, 17:25
Când se plantează roșiile? Care este cea mai bună perioadă pentru a obține o recoltă bogată?

Roșiile se numără printre cele mai apreciate fructe, fiind cultivate în întreaga lume, inclusiv în România, de sute de ani. În zonele cu climă temperată, roșiile se cultivă în aer liber, în sezonul cald, deoarece sunt plante sensibile la temperaturi scăzute. Vezi, mai jos, când se plantează roșiile pentru o cultură bogată.  

Ce trebuie să știi despre roșii? 

Roșia este o plantă perenă, aparținând familiei Solanaceae, cu origini în America de Sud. Ele sunt crescute în principal pentru fructele lor comestibile, care sunt o sursă bogată de vitamine și minerale. 

Tomatele sunt cultivate în grădini și ferme din întreaga lume, fiind folosite în diverse rețete culinare. Ele variază în dimensiuni, formă și culoare în funcție de soi, putând fi mici sau mari, rotunde sau ovale, și pot avea diferite culori, inclusiv roșu, portocaliu, galben sau verde. 

Pentru a se dezvolta corespunzător, roșiile au nevoie de multă lumină, umiditate moderată și soluri bine drenate. Fiind sensibile la temperaturi scăzute, tomatele au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta.  

În mod natural, ele cresc în climate temperate și pot ajunge la înălțimi de până la 3 metri. Roșiile sunt plante cățărătoare. Pot fi cultivate atât în grădini, cât și în sere și chiar în ghivece sau cutii, pentru a obține răsaduri care ulterior vor fi plantate în grădină. 

Citește și: Când se plantează salata verde? Trucuri ca să obții o recoltă bogată

Când se plantează roșiile? 

Cel mai bun moment pentru a planta roșiile în aer liber este după ce riscul de îngheț a trecut, iar temperaturile zilnice sunt de cel puțin 15 grade Celsius. 

Cand se planteaza rosiile?
Perioada in care se planteaza rosiile in gradina

Roșiile sunt plante sensibile la temperaturi scăzute, așa că momentul potrivit pentru cultivarea răsadurilor și, mai ales, pentru plantarea lor în grădini este crucial. 

Pentru a obține răsaduri ce pot fi ulterior transplantate, semințele au nevoie de aproximativ 60 de zile pentru a germina și a crește. Având această informație, putem calcula momentul optim pentru plantarea răsadurilor de roșii. 

Dacă intenționăm să plantăm răsadurile în sere sau solarii, ele pot fi plantate încă din lunile de iarnă. În schimb, dacă dorim să le plantăm în grădină, acest lucru se face, de regulă, în luna mai, când riscul de temperaturi extrem de scăzute, atât ziua, cât și noaptea, a trecut. 

Vezi și: A stropit roșiile cu lapte și a descoperit un truc genial. Ce a observat în 48 de ore

Cum se plantează răsadurile de roșii?  

Plantarea răsadurilor de roșii nu este deloc un proces complicat, ba dimpotrivă. Chiar și cei începători în ale grădinăritului pot face cu ușurință acest lucru. Iată care sunt pașii: 

  • Alege semințele din soiurile de roșii pe care vrei să le obții în răsaduri; 
  • Cumpără recipiente adecvate pentru răsaduri, precum ghivece sau pungi de răsad. Le găsești la orice magazin de grădină sau online; 
  • Umple recipientele cu un amestec de pământ de răsad. Atenție, trebuie să fie de calitate; 
  • Folosește un instrument subțire, precum un vârf de cuțit, o scobitoare sau altă unealtă, pentru a face găuri în amestecul de sol, pregătind astfel locul pentru semințe; 
  • Plantează semințele în găurile pe care tocmai le-ai făcut și acoperă-le cu pământ. Respectă adâncimea recomandată pentru fiecare soi; 
  • Udă solul cu grijă, dar nu excesiv, pentru a evita stagnarea apei (mai ales dacă folosești ghivece); 
  • Plasează recipientele într-un loc potrivit, care să ofere căldură și lumină suficientă pentru germinarea semințelor. Poți să le acoperiți cu o folie sau un capac pentru a menține umiditatea și căldura, până când semințele încep să germineze. 
  • Seminţele încep să germineze la +13…+15°C. Temperatura optimă pentru germinarea seminţelor este de +20…+22°C. La temperaturi minime, germinarea se produce în 10-15 zile, în timp ce, la temperatura optimă, acest proces are loc în 5-6 zile. 
  • După ce au răsărit, plantele cresc într-un ritm lent. În aproximativ trei săptămâni, partea de sus a plantei constă în principal din frunzele cotiledonate și frunzele adevărate, una complet dezvoltată și cealaltă în proces de formare. În acest moment, rădăcinile plantei se dezvoltă intens; 
  • Monitorizează cu atenție răsadurile de roșii și îngrijește-le corespunzător, asigurându-te că sunt udate și că au suficientă lumină. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...